Måste vi byta till har ett husdjur?

Många föräldrar kämpar med beslutet om att inte införa ett husdjur i familjen, i synnerhet när det fortfarande finns spädbarn eller småbarn i bilden. Även sällskapsdjur kan utgöra sällskap till ett barn, innebär det också extra ansvar för en annan levande ting. Att äga ett husdjur, om det är en guldfisk eller en Golden Retriever, är inte något att ta lätt på, så föräldrarna bör noga överväga ett barns temperament, mognad och ansvarskänsla innan man ger honom eller henne att bli ägare till ett sällskapsdjur. En faktor att beakta är barnets relation med hans eller hennes livlösa ägodelar, såsom leksaker och dockor. En mycket unga barn kan ha svårt att skilja mellan en nästan oförstörbar nallebjörn och en verklig marsvin eller hamster. Om ett yngre barn visar förmåga att interagera med uppstoppade djur på ett respektfullt sätt, då han eller hon kan vara beredd att samverka med ett djur som en valp eller katt. Föräldrarna kanske vill vänta några år innan man överväger ett husdjur som kräver en mjukare hand, såsom en gerbil, hamster eller sköldpadda. Om ett barn spelar onda med en docka eller kastar leksaker i hela rummet, han eller hon kanske inte är redo att äga ett husdjur utan uppsikt. En del barn visar ett avgjort intresse i att äga ett husdjur efter ett besök med vänner , går till en djuraffär eller tittar på en demonstration i skolan. Föräldrarna bör se till barnets intresse är äkta och pågår, inte baserad på en film modefluga eller grupptryck. Ett äldre barn kan ha mognad att ta hand om ett husdjur, men inte förståelse för att PET: s särskilda behov och vanor. Intresse i att äga en dalmatiska valp, till exempel, har ökat markant efter utgivningen av en populär Disney-film, men många nya ägarna insåg inte hur mycket utrymme en vuxen dalmatisk krävs. När ett barn är beredd att acceptera ett husdjur som bygger på familjens egna parametrar, då han eller hon är förmodligen beredd att äga en.

En svår aspekt av husdjursägare bör övervägas innan föräldrarna låter barnet känslomässigt obligation med ett husdjur. Alla djur har livslängder, och när det gäller många små djur och livet i vattnet, att livslängden kan vara mycket kort. En yngre barn kanske inte är redo att hantera den sorgliga verkligheten när ett husdjur går förgå, men ett äldre barn kan vara bättre utrustade. Att förlora ett husdjur är aldrig lätt, men det kan vara särskilt svårt för ett barn som aldrig drabbas av en sådan storleksordning. En PET kan också bli sjuka eller drabbas av åldersrelaterade förhållanden, vilket innebär att ägaren måste vara beredda att fatta svåra beslut. Uppmuntra barnet att ge rätt kost, motion och hygien för ett sällskapsdjur kan förlänga djurets livslängd och hur mycket kvalitetstid mellan en ung ägare och hans eller hennes husdjur.

Det kanske inte är realistiskt för föräldrar att förvänta sig 100% överensstämmelse med alla regler och föreskrifter i djurägande, men ett äldre barn med ett genuint intresse för en sällskapsdjur bör göra rimliga ansträngningar. En yngre barn kan ändå kräva buren rengöring eller flaska förändrade hjälp av en vuxen, men äger ett sällskapsdjur kan visa sig vara emotionell och social öka han eller hon behöver för att känna ansvar för en annan levande varelse välbefinnande.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.