I en Reef, vad är en Cleaning Station?

En städning station är en plats i ett rev där hav organismer kan utnyttja tjänster parasiterande och renare fisk som Läppfiskar, renare räkor och smörbultar. Rengöring stationer finns i reven över världshaven, visar en ganska märklig ömsesidigt givande relation som utvecklats mellan parasitära fisk och andra invånare ocean. På ett sätt kan man tänka sig en rengöring station som ett slags fisk biltvätt.

parasiter och renare fisk äter alger, parasiter och andra material som kan bli fäst i organ i större organismer. Normalt renare fisk kan rena kroppen av ett annat djur utan att såra eller skada slemhinnorna som många djur använder för att skydda sig från smitta. För renare fisk, är en rengöringsstation fördelaktigt, eftersom det garanterar att de har en stadig tillgång på mat.

På "kunder" på en rengöring station, dessa platser är väldigt bekvämt. Parasitangrepp kan döda fisk, eller försämra deras förmåga att simma, jaga, eller matte. Även normalt ensam arter såsom Mantor att utnyttja en rengöringsstation jämna mellanrum för att klara parasiter, alger och annat material från sina gälar, ventilationskanaler och andra kroppsdelar. Utan en vanlig skurmedel, parasiter och alger kan täppa till gälarna, vilket gör gasutbyte svårt och i huvudsak kvävande fisken, och de kan också orsaka infektioner i kroppen tillsammans med andra hälsoproblem.

På reningsstation, fisk som måste rengöras simma upp, och utgör på ett sätt som visar att de är redo för rengöring. Renare fisk arbetar vanligtvis i team, myllrande kroppen av klienten till foder, och ibland simmar rakt in i munnen för kunden att göra ett speciellt grundligt arbete. Genom vad som verkar vara ett kollektivavtal, normalt aggressiva fiskarter inte attackera renare fisk på en rengöring stationen trots att skrupelfria personer kan betrakta ett rengöring station som en öppen buffé när de är på jakt.

Titta talan vid en rengöring station kan vara ganska intressant för dykare och snorklare. Ofta kan ett stort antal fiskarter ses, och en ständig parad av ny fisk roteras genom rengöring stationen. Biologer kan också använda bakteriedödande stationer som studie platser för att få en ungefärlig uppfattning om demografin i ett fiskbestånd, samt att leta efter tecken på sjukdom och funktionshinder i ett fiskbestånd.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.