Hur smarta är African Grey Parrots?

African Grey papegojor har varit populärt husdjur i över 4000 år-gamla egyptierna, grekerna och romarna alla höll sällskapsdjur afrikanska Greys, och Englands kung Henry VIII var känd för att ha en Grå jako. African Grey papegojor är mycket sällskaplig, kärleksfull och intelligenta djur. De kan lära hundratals människors ord och ljud, som kan användas i sitt rätta sammanhang. Vissa forskare säger att African Grey papegojor har intelligens som är likvärdigt med ett sex år gammalt barn.

En av de mest kända African Grey Parrots är en fågel vid namn Alex, som ägs av djur psykologen Irene Pepperberg. Sedan 1977 har Dr Pepperberg engagerad Alex intensiva aktiviteter språkutbildning för att mäta sin medfödd intelligens, första arbetsdagen vid University of Arizona, och för närvarande vid Brandeis University. Hittills vet han mer än 100 ord, och kan besvara enkla frågor, det vill säga "Vilken färg är denna leksak?" En ideell organisation som kallas Alex stiftelsen bidrar till att finansiera DrPepperberg arbete med Alex och två andra African Grey papegojor, Arthur och Griffin. En papegoja kallas N'kisi är också känd bland African Grey Parrots för sina språkkunskaper. N'kisi ägare, Aimee Morgana, har lärt honom mer än 950 ord, som han kan använda i fullständiga meningar. Han är också känd för att komma på egna fantasifulla fraser, som "söt doft medicin" för att beskriva sin ägarens aromatiska oljor.

Eftersom Alex och N'kisi har genomgått en omfattande utbildning med sina ägare, de är undantagsfall. Men många sällskapsdjur African Grey papegojor kan recitera många ord och fraser, till och med härma låter som skratt eller en ringande telefon. Eftersom African Grey papegojor är så intelligenta, har de en tendens att vara nervös ibland, och kan ägna sig åt självdestruktiva aktiviteter som fjäder-pulling. De tenderar att obligation mycket starkt med en person, och kan vara oroliga eller aggressiva runt andra.

För personer som funderar på att köpa eller anta African Grey papegojor, är det viktigt att se till att du kommer att ha gott om tid att spendera med fågeln, och att han eller hon kommer inte att begränsas till en bur hela dagen. När papegojan är i buren, se till att du har ett sortiment av leksaker för att hålla fågeln upptagen. African Grey papegojor är mycket intelligenta och kan vara ett utmärkt komplement till alla hem, men om du planerar att ta ett hem, se till att du kommer att kunna ge papegojan hemmet som den förtjänar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.