Gör Katter och hundar får cancer?

Cancer hos sällskapsdjur som katter och hundar är ganska vanligt. Hundar brukar utveckla cancer i ungefär samma takt som människor gör, medan katter diagnostiseras något mindre ofta. Tyvärr är cancer den vanligaste dödsorsaken för ca 50% av alla husdjur över tio år.

Vissa gemensamma indikatorer för cancer hos sällskapsdjur är symtom som ihållande och växande bulor på kroppen, sår som vägrar läka, nedsatt aptit, viktnedgång, eller konstant trötthet. Även om dessa symtom kan också vara ett bevis för andra sjukdomar, alla är oroande, och kräver en tur till veterinären. Det finns många varianter av cancer hos sällskapsdjur som katter och hundar. Bröstcancer kan vara vanliga i kvinnliga katter och hundar, men risken att det kan minskas drastiskt med spaying djuret vid ung ålder. Cancer i munnen är ett vanligt tillstånd hos hundar, men inte så mycket i katter. Lymfom är en vanligt förekommande typ av cancer hos sällskapsdjur och kan ibland behandlas med kemoterapi. Buk-och tumörer ben är andra typer av vanligt förekommande cancer hos sällskapsdjur.

Cancer hos sällskapsdjur diagnostiseras på samma sätt som cancer hos människa är: typiskt, genom röntgen, blodprover, fysiska tecken, och viktigast av allt, en biopsi, som är borttagande av en bit av vävnad från kroppen som anses vara cancerogena. För behandling av cancer hos sällskapsdjur, veterinärer använder metoder såsom strålning, cellgifter, kirurgi, och andra metoder. En kombination av flera olika behandlingar används ofta. Som regel finns det ingen typisk resultat för behandling av cancer hos sällskapsdjur. Som hos människor, ju tidigare diagnos, desto större är chansen till full återhämtning. Med vissa cancerformer kan djuret kan leva ett relativt sunt liv under många månader, även om cancern inte kan behandlas. Med andra, när smärtsamma former av cancer utvecklas och kan inte behandlas, kan euthanization vara nödvändigt. I sådana fall kommer djuret avslappnad med en lugnande, och ägaren kommer att få tillfälle att säga adjö.

För närvarande finns det många veterinären program tillägnat behandla och bota cancer hos sällskapsdjur. De hoppas att hitta ett botemedel mot cancer hos sällskapsdjur inom de närmaste 10 till 20 år, som sedan kan leda till ett botemedel mot cancer hos människa.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.