Why Do Cats Gnid deras huvuden på objekt?

flesta kattägare kan vittna om intressanta, komiska och ibland bisarra beteende för kattdjur. Katter gnuggar sina huvuden på föremål, människor och andra djur av flera skäl. De kan visa kärlek eller förnöjsamhet, eller markera deras territorium genom att lämna sin doft. En katt kan också gnida tänderna på en stol ben eller hörnet av ett bord i ett försök att rengöra tänderna. Vissa katter är mer benägna att gnugga sina huvuden på objekt än andra, och det finns ingen anledning att oroa sig hälsa eller lycka i ett husdjur som inte gör det ofta. Liksom människor, katter är mycket intelligenta individer med unika personligheter och distinkta beteenden.

Djurens beteende specialister, veterinärer och mycket uppmärksam djurägare tror att katter gnuggar sina huvuden om objekt i första hand för att markera sitt territorium. Katter har doft körtlar på huvudet och hakan att släppa minut mängder feromoner när de gnida på saker såsom möbler ben, skåp och trösklar dörr. Det feromoner kan inte identifieras av människor, men andra katter i en multipel sällskapsdjur hem igen dem lätt. En katt som framstår som satsar mycket energi på att gnugga sitt huvud eller haka på ett föremål är sannolikt att försöka dölja doften kvar av en annan sällskapsdjur i hemmet. De flesta katter gnuggar sina huvuden i ett försök att visa andra att de är dominerande. Gnugga att markera revir är mer vanligt hos manliga katter som har kastrerats, män som inte har fast kanske väljer att spraya ett område med urin i stället för att gnugga huvudet på ett objekt. När katter gnuggar sina huvuden på människor, är de båda märkning deras territorium och visa tillgivenhet. Några mycket tillgivna katter kommer att visa sin sympati med huvud-laskning en persons hand eller ben upprepade gånger med stor kraft. En mer trevande katt kan välja att sakta gnida sig mot en person. Katter regel bara gnuggar sina huvuden på folk när de är i gott humör. En gnugga session brukar åtföljas av spinnande, och eventuella störningar kan snabbt få ett slut på beteendet.

Det kan finnas många andra skäl till att katter gnugga sina huvuden. Experter tror att kvinnliga katter som inte har kastrerade skaver huvudet på objekt för att informera potentiella kamrater att de är i värme. Dessutom kan en katt gnida mot hörnet av ett föremål för att rengöra sina tänder. Om en katt som visas olycklig bedriver ofta gnider, kan det vara att försöka skrapa en pesky kliar eller drabbats av en allergisk reaktion mot loppor eller andra irriterande ämnen. Husdjursägare brukar vara mycket lyhörd för deras katter syn på ekonomin, och en olycklig katt bör inspekteras av en legitimerad veterinär för att säkerställa att det är hälsosamt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.