Vilken funktion av Narwhal tand?

narvals är en liten, sällsynt arktiska val med en mycket lång (~ 7-10 m, eller 2-3 meter) tand som liknar horn den mytomspunna enhörningen. Den har använts för att smycka slott och kungliga scepters runt om i världen, från England till Japan. Marken tand för en narvals har (falskt) har sagt att bota olika sjukdomar. Men tills nyligen, har funktionen att denna tand varit ett mysterium-hur dess utveckling trotsar normala modeller av hur däggdjur tänderna utvecklas.

År 2005, Harvard School of Dental Medicine forskaren Martin Nweeia fastställt funktion av tanden. Det fungerar som en sofistikerad hydrodynamisk avkänningsanordning, som kan mäta temperatur, vatten partikeltäthet, salthalt, och annan information. Även om man skulle föreställa en tand som ser ut som ett horn för att vara stel, har en delikat, membran-täcks ytan mättad med miljontals sensoriska nerver. Dessa neurala nätverk ingår direkt i centrala nervsystemet av narvals, vilket ger en unikt kraftfull sensorisk apparater för överlevnad i den arktiska miljön.

Tanden av narvals är unik bland däggdjuren, vilket delvis förklarar varför det tagit vetenskapen så lång tid att räkna ut det. Spiralen lubb morfologi är unik för narwhals, till exempel. Dessutom är lubb vanligt bland män, men sällsynt bland kvinnor, en ovanlig asymmetri för däggdjur tänder.

Innan syftet med lubb fastställdes beslutsamt, ett antal teorier anfördes att förklara sitt syfte. Dessa omfattade en tub för andning, en kylfläns, en simbassäng roder, en display för parning, och även ett verktyg för att bryta isen. Eftersom djuret är så sällsynt och lever i sådana kalla områden, har det funnits en brist på prover som man kan göra teorier. Ett samarbete mellan Nweeia och inuiterna i Kanada ledde till en stor katalog av beteendet hos djuren, hjälper det slutgiltiga fastställandet av lubb funktion.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.