Vilken är den bästa behandlingen för Mange?

På ett eller annat tillfälle, de flesta hundägare kommer att behandla skabb. Men allt mange inte skapade lika. Det finns tre olika typer, varav två kräver veterinärvård. Sjukdomen orsakas av kvalster och olika arter orsakar varje typ av skabb.

Cheyletiella är den minst allvarliga formen av skabb. Det yttrar sig oftast i klåda och en ljus mjäll över hundens huvud och axlar. Den kvalster dör kort efter att ha lämnat den mottagande, så brukar bada hunden i ett medicinskt schampo är allt som behövs för att behandla denna typ av skabb.

Rävskabb är allvarligare, men oftast mycket behandlingsbara. Det kan överföras till människor, i så fall kallas skabb . Rävskabb börjar vanligen med intensiv klåda och en del håravfall. Hunden kommer att skrapa ursinnigt och kan skada hans hud, som sedan kan bli infekterade. Öronen ofta skorpa över först, vilket är en kontrollampa tecken.

Hunden behöver en resa till veterinären kontor för att bekräfta diagnosen och behandlas. Ivermektin är behandling av valet för sarcoptesskabb. Det är vanligtvis ges i två doser, två veckors mellanrum. Hunden kan också kräva antibiotika och medicinska bad för hudinfektioner och klia lättnad. Familjen bör vara försiktig med att hantera hunden, eftersom Rävskabb är smittsam.

Demodetic mange är den tredje, och den överlägset mest allvarliga, typ av skabb. De flesta hundar har Demodex kvalster på huden, men varför vissa utvecklar en känslighet för det och kontrakt demodetic mange är okänd. De flesta hundar som har denna typ av skabb är unga. Det börjar vanligtvis med håravfall runt ansikte eller ögon. Om håravfall är lokaliserade, kommer mange lösa ofta utan behandling. I allmänna form, Demodex kvalster gräva djupt i huden, vilket gör den irriterad och kliande. Sår följa och sekundär hudinfektion är inte ovanligt. En veterinär kommer att vilja ta regelbundna hud avskrap att göra en korrekt diagnos, och för att kontrollera behandlingen framsteg. Snabb veterinärvård är avgörande för hundens återhämtning.

Veterinärer är oeniga om den bästa behandlingen för demodetic mange. Vissa rekommenderar en liten, daglig Ivermektin dos, tillsammans med medicinska bad. Detta fungerar för många hundar, men många hundar, speciellt de i vallning grupp, är allergisk mot ivermektin. Den andra behandlingen är en peroxid bad, följt av en Amitraz dopp. När DIP används minst två gånger i veckan, i dubbel styrka, har resultaten varit mycket goda. Amitraz kan ge en lugnande effekt, och därför bör användas med försiktighet om valpar eller små raser.

När en hund har demodetic mange, är det viktigt att hundens ägare fullföljer hela kuren, så länge som veterinären föreskriver, även om symptomen har försvunnit. Demodetic mange kan återkomma om inte utrotas helt. Veterinären kommer att vilja ta en hud skrapande ungefär en månad efter den sista behandlingen, bara för att göra vissa sjukdomen har eliminerats. Demodetic mange är inte en dödsdom det en gång var, men en ägare måste vara beredda att fullfölja hela kuren. Snabb veterinärvård är den absolut bästa behandlingen för skabb.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.