Vilka olika typer av vulkaner?

Det finns fyra olika typer av vulkaner. En vulkan kategoriseras både bildning och utseende. Olika typer av vulkaner anger också vilka typer av förväntade utbrott. De olika typerna av vulkaner är: komposit (eller stratovolcanoes), sköld, kottar aska och kottar stänka. Över hela världen kan man se bilder på fyra typer av vulkaner, varje tecken på aktiv underjordisk värld vi ofta betraktar som statiska.

lager eller skikt, av sten och lava form komposit eller stratovolcanoes . Dessa vulkaner finns i ett antal figurer. En sammansatt vulkan som Mt. Rainier liknar en hjälm. De sidor av denna typ av vulkan är vanligtvis brant, några når en spetsig titt på toppen. Mt. St Helens i Oregon, och Mt. Shasta i norra Kalifornien är båda kompositer. Liksom, det igenkännliga Mt. Fuji i Japan är en av de största kompositer i världen. Den sammansatta vulkan, när vilande, är i allmänhet en vacker och imponerande berg. Men utbrott är särskilt intensiva. Som magma stiger till utbrottet punkten, tenderar att bli igensatta pga hög viskositet. Det tryck som behövs för att tvinga magma ur vulkanen är enorm, och resultatet är en explosion av både berg och lava. Det är ganska farligt att bevittna ett sådant utslag på nära håll.

Sköldvulkaner är också enorma. De skiljer sig dock från stratovolcanoes eftersom de är tillverkade av flera lager av flytande lava. Hot spots kan uppstå långt från centrala ventilen från vulkanen.

Shields utbrott ofta, men tenderar att inte vara mycket explosiv. Dessa är några av de bästa vulkanutbrott att vittnet på en relativt nära, men ändå säker, sortiment, eftersom lava spray är ovanligt. Både Mauna Loa och Kilauea på Hawaii är exempel på sköldvulkan. Sköldar form även på havsbotten, gradvis bygghöjd genom en stadig ström av magma.

Cinder kottar är också relativt mild i vulkanen. De tenderar att inträffa i bergsmassiv med andra typer av vulkaner. En central utlopp utgör en vulkan som består av lava fragment. Slagg växa snabbt men tenderar att inte överstiga ca 800 meter (243. 84m) i höjd. Ibland aska form på marken med någon känd historia av vulkanisk aktivitet. År 1934 utbröt Paricutín ur en mexikansk majsfält och i cirka fem dagar, växte till 300 fot (91. 44m) tall.

Pu? U? O? O, uttalas poo-oo, är en Hawaii sprut konen som har lett till en ständig ström av lava sedan 1983. Enstaka utbrott har varit så höga som 1500 meter (457. 2m). Den lavaflödet tenderar att vara låg viskositet, och lätt flyttas ner konen för att täcka det omgivande området. Hawaii vulkan har orsakat en hel del användbar mark och vägar på grund av konstant flöde. Lava tenderar att komma ner från det ursprungliga utbrottet i stänkte formationer, vilket gör det farligt att komma för nära. Samtidigt begränsa tillgången till vissa vägar, Pu? U? O? O har lagt 544 hektar mark till Hawaiis största ö.

En ytterligare klassificering av vulkaner är När geologerna hänvisa till en vulkan som komplicerade. Komplex vulkan kan vara kombinationer av någon av ovanstående vulkanutbrott, men i första hand klassificeras av det faktum att de har minst två öppningar, ofta utbrott på helt olika sätt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.