Vilka olika typer av djur Yawn?

Forskarna är fortfarande på spåret varför människor gäspa, och lägga till ytterligare intresse, det nu finns många studier där djur gäspningar och varför de gör det. Om du någonsin ägt en fisk, en reptil, en katt eller en hund, eller ens en råtta, en fladdermus, eller en iller, kanske du har märkt dessa djur gäspning. Faktum är att de flesta djur gäspning, men det är nog inte eftersom de är uttråkade eller sömnig. En del intressanta studier har gjorts om varför däggdjur gäspning. Till exempel är det tänkt att vissa apor, och möjligen katter och hundar kan gäspning som ett tecken på dominans. Observation av hund och primater beteende har visat att alfa hanar och honor alpha tenderar att gäspa oftare än deras beta motsvarigheter. Gäspande kan faktiskt anses vara aggressiv i vissa arter, eftersom det är en chans att visa massor av spetsiga tänder. Om du undrar om din hund eller katt respekterar dig, kanske du tänker på att räkna hur ofta de gäspning när de är i din närvaro. Du kanske inte alfa hund eller katt du tycker om ditt djur gäspar ofta.

Forskarna har också föreslagit att vissa djur gäspning som svalna metod. Detta kan vara särskilt sant när reptiler gäspning. Med de flesta reptiler beroende på omgivande temperatur att hålla kroppstemperaturen, gäspning kan vara ett medel för att snabbt svalna. Detta kan också arbeta för djur som inte svettas. Grisar och hundar kan gäspa eftersom de inte svettas. Exponera munnen och tonsiller med fria luften kan kyla ner huvudet, även om bara några tiondels grader.

Forskare har också upptäckt att när djur gäspa, kan detta ha en smittsam effekt på andra djur av sin art. Hajar har beskrivits på detta sätt, särskilt när de reser i stora grupper. En enda haj gäspning kan kvitta en gäspning reaktion i hela samhället, vilket kan vara ganska imponerande, eller något skrämmande om du är nära till en massa hajar med öppna munnar. Schimpanser har setts utöva smittsamma gäspningar också, men det är fortfarande oklart varför de gör det, precis som vi inte säkra på varför människor har en benägenhet att gäspa vid åsynen av andra människor gäspningar.

Många insekter inte yawn, och den främsta orsaken till denna brist på gäspande är att deras andning mekanism skiljer sig mycket från våra egna. Istället för att ha en central enhet syre insamling, lungorna, mest insekter absorbera syre från varje cell i kroppen, som sedan löses upp i vätskan att bära till alla kroppens vävnader. Därför, om du vill ha ett husdjur som inte gäspa på dig, överväga en trevlig cricket.

Vanligtvis hittar du de flesta djur gäspa, och du kan se några ganska imponerande bilder av djur som gäspar på webbplatser som Google ™ och andra webbplatser. Det är något som de flesta medlemmarna i djurriket har gemensamt, även om vi inte kan lista ut exakt varför vi gör det.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.