Vilka är de olika typerna av Mange?

Mange omfattar en rad olika hudsjukdomar hos sällskapsdjur och människa som orsakas av mikroskopiska kvalster. Därför olika typer av skabb bestäms av den typ av kvalster som infiltrerar huden för att fylla sin reproduktiva cykel. Vissa typer är mer kraftfull än andra. Beroende på kvalster, skabb kan sprida sig från hund till katt till människa. En av de olika typer av skabb utbryter när Demodex canis mite skapar Demodikos eller demodectic mange. Detta lindrigare hudutslag attacker mest valpar, eftersom deras utvecklingen av immunsystemet kan inte hantera samma kvalster som sin mor. Symptomen, liksom de flesta typer av skabb är klåda och fläckar av bar hud. Majoriteten av valpar växer ur Demodikos när de når tonåren. Ibland kommer demodectic mange utvecklas till ett mer allvarligt problem. Ökade symtom blir knaprig och fjällande hud, frenetisk repas och övergripande svaghet i hunden som kvalstren bosätta sig i hårsäckar. Detta kan inte sprida sig till människor, men det kan vara ett tecken på att din hund lider av nedsatt immunförsvar på grund av cancer eller andra hälsotillstånd. Sarcoptes canis kvalster orsakar den vanligaste typen av mange: skabb. Annars känd som Rävskabb är skabb segt, lång livslängd, och smittsam. Kvalstren måste gräva under den övre hudlagren för att lägga sina ägg. Äggen utvecklas, kläcks, och den nya kvalster bara förvärra problemet. Denna störning skapar svullnad, rodnad, tjocka eller missfärgad hud, håravfall, påträngande repas och läckage av pus.

Skabb kan överföras mellan hundar, katter, och även på människor. Hos katter är det ofta uppdelad i en annan typ av skabb kallas ansiktet eller notoedric mange därför en något annorlunda mite, Notoedres cati , gångar under huden. Detta påverkar kattens ansikte mest, speciellt runt öronen och halsen, men kan spridas över hela sin kropp. Eftersom människan inte är bra på att inkubationstiden för skabb ägg, kan vi inte vara allvarligt angripna. Däremot kan hundar vika för skabb och utveckla bakteriella infektioner i huden andas. Skabb är en bra kandidat bland de olika typerna av skabb bli botade av flera behandlingar från veterinären. En mindre typ av skabb är cheyletiella. Cheyletiella är mer känd som "Walking mjäll," eftersom små vita flingor som liknar mjäll strö över hundens rygg och nacke. Red kvalster, eller kvalster päls, orsaka mild klåda att gå mjäll. Det kommer inte bli alltför svår, men kommer inte heller klara upp på egen hand. Finns insektsmedel schampo för att behandla denna typ av skabb.

Slutligen, en särskild öronskabb som lever av fukt och utsläpp från djurets öron orsakar öra mange. Den öronskabb gräver i den yttre hörselgången, och en svart Gummy ämne börjar sekret från öppningen. Öra mange kan oftast behandlas hemma med tops och droppar öra, men svåra fall kan leda till hörselnedsättning. Det smittar mellan djur, men inte till människor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.