Vad är några inhemska fårraser?

Tamfår är oerhört varierande, föds upp för kött, ull, mjölk, och ibland alla tre. Ett antal mycket unik och särskiljande fårraser har fötts upp för särskilda ändamål och klimat. I alla fall, inhemska fårraser är alla samma art: Ovis aries , till skillnad från flera arter av vilda får som kan finnas i vissa hörn av världen.

Människan har varit avelsfår i tusentals år. Dessa djur är extremt flexibelt boende på gården, eftersom de kan ge rå ull för textilier, tillsammans med ätbara, med vissa arter föds upp för särskilt rik, smakrika mjölk. Fåren är också relativt lätt att uppfostra och hantera, är ganska små i jämförelse med nötkreatur och hästar, och deras berömda vallning tendens gör det enkelt att kontrollera en stor flock med begränsade resurser. är inhemska fårraser bruten upp i flera kategorier. Dual-purpose fåren får som föds upp för sin ull och kött, med bönder typiskt slakta några lamm unga samtidigt som andra får mogna att ge flera år av ull innan de slaktas för fårkött. Får typ eller hår fåren får som föds upp speciellt för kött, medan trippel-ändamål får föds upp för sin mjölk, ull och kött.

Några exempel på fårraser i andra syften kategori inkluderar: Bond, Cormo, California Red, Romney, South Dorset, Polypay, Finnsheep, Soay, Merino, och Suffolk. Dessa fårraser provomgången mjuk, användbara ull i svart, vitt och brunt, tillsammans med smakrika köttet. Deras ull är normalt skördas genom klippning, även om vissa bönder också kamma sina får. Du kan känna till Merino ras, eftersom det är en ganska berömd ull producent.

Islandsfår är antagligen den mest kända av de tre-raserna ändamål får, medan blackhead perser, Royal vita, St . Croix Sheep, somalier, och Katahdin alla hårtyper fårraser. Hår får tenderar att han mer muskulösa och heavyset, vilket speglar deras primära syfte är att producera kött.

Alla inhemska fårraser är kända, något orättvist, för att vara ytterst foglig. I själva verket kan får ge andra husdjur springa för sina pengar. Baggar i synnerhet kan vara ganska otäck, särskilt när de har en hjord av tackor för att skydda, och några av de större fårraser kan vara svåra att hantera. Får har också förbluffande skarpa klövar, och de är inte rädda för att använda dem i självförsvar om de anser det nödvändigt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.