Vad är beteendet hos Schimpanser?

beteendet hos schimpanser varierar kraftigt beroende på vilken av de två schimpansen arter är under övervägande-den Schimpans (Pan troglodytes), som bor norr om Kongofloden, och Bonobo (Pan paniscus), som bor söder. Även dessa schimpanser är nästan omöjlig att skilja anatomiskt-ca 75-155 lbs (35-70 kg), stående på 0,9-1,2 m (3-4 m) i höjd, med en genomsnittlig livslängd på 30-40-deras beteende inte kunde mer olika. Den Schimpans är vanligare och mer onda av de två. Jakt i skaror Gemensamma schimpanser lever i stammar som leds av en alfa-hane och kännetecknas av komplexa sociala relationer, liknar situationen med människor. Bland dessa chimp samhällen, liksom i många andra, våldtäkt och mord är vardagsmat. Gemensamma schimpanser är betydligt mer aggressiva än Bonobos, och har varit kända för att angripa och döda människor ibland. Det är inte särskilt svårt om det mänskliga är obeväpnade, som schimpanser har över 5 gånger den övre kropp styrka för en typisk mänsklig hane. Dessa schimpanser är allätare och har en stor mängd kött i sin diet. I motsats till vanliga schimpanser är Bonobo arter av schimpansen huvudsakligen vegetarisk, ickevåld, matriarchial, och är känd för sin sexuella mottaglighet. Anledningen till denna stora skillnad i beteende i inte helt känd. De Bonobo Chimp har proportionellt längre ben än Schimpans, anpassade för att spendera mer tid i träden, där de äter frukt. Bonobos har en något ljusare bygga än vanliga schimpanser. Detta beror på att de varken jaga eller slåss så ofta som vanliga schimpanser.

Schimpanser av båda arterna är mycket intelligent, en av de smartaste djuren förutom människan. Liksom de andra stora apor (gorillor och orangutanger), schimpanser är redskap-användare kan skapa sina egna rudimentära verktyg och använda dem i kulturspecifika sätt. Före upptäckten av verktyget användas i schimpanser, trodde man att endast människor var kapabla att använda verktyg. Också som människor, schimpanser är status medvetna och kan manipulation och bedrägeri. De vidta åtgärder både för nytta och social display. Tester på schimpans kognition har funnit att de kan använda symboler och kan förstå vissa aspekter av språk, inklusive relationella syntax och begrepp numeriska sekvenser.

Schimpanser kan empati och kan producera skratt-liknande vocalizations, som har kastat i vanrykte citatet av Aristoteles att "endast den mänskliga djur skrattar. " Schimpanser är en bland få arter som kan passera spegeln provet, det vill säga erkänna en prick i pannan på att titta i en spegel. Detta anses vara en viktig indikator på självmedvetande.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.