Som ormar har de dödligaste Venom?

Fastställande av dödsbringande giftet i ormar är inte bara en fråga om att sätta upp en lista med ormar och pekar på topp tio eller tjugo. Det finns många olika faktorer att beakta. Till exempel ormar ut olika mängder gift när och om de biter. En baby skallerorm är mycket farligare än en vuxen skallerorm eftersom den inte har kontroll på giftet utsläpp och tenderar att injicera enorma mängder gift. Detta tyder på samma ormen kan vara mer eller mindre dödligt beroende på ålder. Ett annat problem är definitionen av "dödligaste" Venom betyder. Betyder detta dödliga för människor, djur, fåglar, etc? Flesta gift utförs på möss, och uppenbarligen inte på människor. Faktum forskare har länge förlitat sig på att Lethal Dose 50% (LD50) test, som sprutar möss med olika Venoms att avgöra hur snabbt de kommer att dö. Dessa resultat kan extrapoleras till människor, men siffrorna inte summerar. Dessa ormar med den dödligaste gift som bestäms av LD50 test tenderar att vara inblandade i färre människor dör, många av dem är blyg och mindre aggressiva. Andra forskare arbetar med förvaltning av LD50-testet i alla fall. Var och hur du injicera möss (intravenöst, subkutant, intramuskulärt) kan ha en inverkan på hur snabbt en mus dör av en injektion av gift, och naturligtvis den insprutade mängden gift kan skilja sig betydligt från det belopp som en orm skulle injicera.

Med detta sagt, det är definitivt svårt att avgöra exakt vilka ormar har den dödligaste gift, och om detta innebär att de är de mest dödliga ormar. "De flesta giftiga Venom" inte översätter inte "farligaste" för människor, men det är verkligen inte en bra idé att plocka upp någon orm som potentiellt skulle kunna ge er en dödlig bett. I själva verket skulle vi hävda att undvika orm, även om bettet inte skulle vara omedelbart livshotande, är en bra handlingsplan.

Enligt olika LD50 tester, inlandstaipanen hittats i Australien, och Russels huggorm finns i Sydostasien sannolikt är nästan bundna för mark ormar med den dödligaste giftet. Den Russels huggorm är indicerat i många fler människor angrepp, eftersom den kan leva nära människors bostäder och är aggressiv. I Myanmar, där ormen ofta kommer i kontakt med människor, orsakar ett bett med 9% chans för dödsfall, men det kan även leda till många medicinska problem inklusive njursvikt och misslyckande för kroppen ordentligt koagulera blod. Dialys är ofta behövs för att hjälpa njurarna och även när njurdialys används, kan människor fortfarande dör.

Däremot har inlandstaipanen i Australien är potentiellt dödliga för människor. Ormen kan ha en av de dödligaste gift räknas i världen, men lite är känt om dess verksamhet på människor, eftersom det sällan biter dem och är mycket blyg. Den översta dödligaste giftet i världen kommer från hook-nosed hav orm, enligt LD50 tester. Dessa ormar är sällan eller aldrig aggressiv och få bett av dem har någonsin rapporterats.

Övriga ormar med dödligt gift inkluderar svart mamba, Indiska krait, tigern skallerorm, det PUFFORM, och skogen cobra. Påståendet att ormar med den dödligaste giftet alla kommer från Australien är inte sant, och du är mycket större risk att drabbas av en aggressiv orm som lever nära människor än du är från relativt blyg ormar, även om de är giftigare på LD50 skala.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.