Är vi verkligen kommer att ta slut på olja?

Det korta svaret är "ja". Olja är en ändlig resurs, som bildats för miljontals år sedan genom komprimering miljarder ton animaliska och vegetabiliska material, som samlas i fickor under jordytan. I talet eller så där oljan har utnyttjats som energikälla, en stor del av hela utbudet har redan utvunnits. En fras som kommer in i den gemensamma folkspråk är "peak oil". Peak oil definieras som både maximala beloppet av den globala oljeproduktionen-det vill säga att olja utvinns ur jorden så fort som är fysiskt möjligt-och vilken tidpunkt det belopp har uppnåtts. Det finns ingen debatt att en sådan topp existerar, det enda argument är hur långt vi i framtiden kommer att nå peak oil. Det beräknas att cirka 800 miljarder fat olja redan har hämtats. Campbell och Laherrère av Petroconsultants i Genève, uppskattar att det kanske finns ungefär 1000 miljarder fat kvar, och att toppen kommer att nås runt 2010. Eftersom de flesta analytiker erkänna att toppen bara kommer att redovisas när den har gått, det finns ett växande antal analytiker som misstänker att "peak oil" redan har nåtts.

De flesta av de stora oljefälten har varit i produktion i årtionden. Matthew Simmons, en av de ledande bankirer oljeindustrin, anser väldiga oljefält i Saudiarabien redan har nått sin topp, de har varit i drift i 30-50 år och redan använder tertiär teknik för att utvinna oljan. Tertiary tekniker är den tredje nivån av oljeutvinning, efter det enklaste metoderna har slutat ger, och är därmed mer komplicerat och dyrt.

Många skaka av larm om den pågående energi kritan med en övertygelse om att "alternativa bränslen "kommer att fylla den lucka som vikande oljeförsörjning. Denna tro är alltför ro, med tanke på vilken grad hela den industriella och tekniska infrastrukturen är beroende av fossila bränslen. Omställning till andra bränslen kommer att vara ett massivt ekonomiskt åtagande att dvärg militära uppbyggnad av andra världskriget.

Tidigare tredje ordet nationer blir allt mer industrialiserade och som ett resultat, är den globala efterfrågan på olja ökar. Eftersom alternativa bränslen inte är "på gång", en nedgång med oljeförsörjningen skulle ha en omstörtande effekt på ekonomin. En del bedömare tror även att uttunningen av oljeförsörjningen kommer att leda till undergång tekniska civilisationen. Men hur som helst, kan du räkna med att kampen för att kontrollera de krympande utbudet till gnista konflikter mellan olje-vitamin nationer och de nationer vars territorier finns fortfarande producerar oljefält. Energi krig på toppen av en global depression kommer att suga upp ännu mer pengar som kan tänkas användas för att konvertera till alternativa energikällor.

Det är klart idealisk tid att investera med alternativa bränslen och energieffektiva transporter är långt innan behovet av dem blir avgörande.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.