Är handeln med elfenben Skadligt för elefanter?

Ivory är ett unikt ämne som återfinns i flera djur bland valrossar, valar, noshörningar, flodhästar, och mest känt elefanter. Den nära grained krämvita till gula tänder av dessa djur som ägnar sig för carving och har använts i konst för århundraden av skickliga hantverkare. Däremot måste ett djur som slaktas för att få elfenben, eftersom huvuddelen av materialet är faktiskt djupt inbäddat i skallen. Detta har resulterat i decimering av många djurpopulationer, särskilt elefanter, vilket leder till svåra restriktioner på den globala handeln med elfenben.

Ordet elfenben först dök upp på engelska i det tolfte århundradet, och förmodligen härrör från flera afrikanska ord som betyder elefant. Elefanter har slaktats för deras värdefulla elfenben i århundraden, eftersom deras massiva storlek leder till en stor avkastning av ädla material. Hade elefanter varit uthålligt och förnuftigt skördas för deras elfenben, kan handeln med elfenben inte har blivit ett problem. Tyvärr, på 1970-talet började automatiska vapen som skall användas för att döda elefanter i en alarmerande takt, och på toppen av handeln med elfenben, 75. 000 asiatiska och afrikanska elefanter var dödas varje år för deras elfenben: mycket mer än både befolkningen kan upprätthålla .

Växande oro för dödande av elefanter för att föda handeln med elfenben ledde till skydd inom ramen för konventionen om internationell handel med utrotningshotade arter (CITES) år 1989, båda typerna av elefant anges i bilaga I, vilket innebär att alla handeln i deras produkter är förbjuden, utom under särskilda omständigheter. Länder som har enats om att följa med CITES är tänkta att kraftigt åtala någon fångats handel i post-1989 elfenben eller tjuvjakt elefanter för sina betar. Tyvärr har regeringen korruption lett till en blomstrande underjordisk handel med elfenben och elfenben är tillgänglig för dem som vill ha det, för ett pris. är handeln med elfenben mest bränsle från asiatiska länder, där merparten av elfenben som bearbetas genom nationer som Kina, Japan, Indien och Thailand. Även handeln med elfenben har krympt sedan elefanter är skyddade enligt CITES, elefantpopulationerna fortfarande hotade av tjuvjakt, som kombinerar med livsmiljö minskning hotar elefanter av utrotning i naturen. Tjuvjakt på elfenben är väldigt skadligt, inte bara det minskar elefanten befolkning, men det stör också den sociala strukturen av elefant besättningar, och det kostar globala regeringar miljoner dollar mot tjuvjakt insatser och åtal för olaglig handel med elfenben.

Enligt CITES, före 1989 elfenben är lagliga handeln, tillsammans med elfenben från någon annan djurart. Dessutom har avtal slutits med vissa afrikanska länder däribland Namibia, Botswana, Sydafrika och Zimbabwe för att dessa nationer att sälja sina lager av beslagtagen elfenben, tillsammans med betar av djur som gallrats ut från återvinna elefantpopulationer. De flesta aktivister är dock överens om att köpa någon typ av elfenben, även elfenben än kan bevisas rättslig stödjer handeln med elfenben. Berörda konsumenter bör undvika att hantera och köpa elfenben för den skull elefanter, tillsammans med andra djur som slaktats för det anmärkningsvärda tänder.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.