Vilken typ av bakterier finns i öknen?

Öknen är hem för alla slags levande varelser, från insekter till däggdjur för bakterier. Bakterier finns i öknen är dock helt annorlunda bakterier som finns i andra miljöer. Bakterier finns i öknen har anpassat sig att leva under mindre än optimala förhållanden överleva utan vatten, skugga, eller interaktion med andra arter. En unik typ av bakterier som hittats i öknen är det så kallade "öken lack," en typ av svamp som kan förvandla öken klippor alla nyanser av grönt, orange och gult. Denna typ av bakterier tros vara en av de äldsta levande organismer på jorden. Genom årtusenden har bakterier som lever i öknen blandad med manganoxid som finns naturligt på klipporna, vilket ger en patina som nu täcker många öken stenar. Även detta bör naturligtvis leda till en brunaktig färg, effekten av solen och erosion ger ofta vägen till en ljus samling av färger. Eftersom det tar cirka 10. 000 år för ett lack för att täcka en del av rock, utvecklas bakterierna naturligt att anpassa sig till förändringar i miljön.

Annan typ av bakterier som finns i öknen är lavar, en blandning av svamp och alger celler. Öknen kan tyckas vara en konstig plats för alger att växa, men sanningen är att dessa mikroorganismer har anpassat sig att leva i nästan alla typer av miljön på jorden. I öknen, kan algen överleva på grund av ett symbiotiskt samband med svamp trådar. Algen kom till området omkring 14. 000 år sedan, när glaciärer täckt del av vad som nu öknen.

Lera påträffas ofta blandas med bakterier som hittats i öknen. Detta beror på att vindarna blåser det i från närliggande områden, vilket gör att bakterierna att blanda med det, utgör en ganska klibbig fernissa som följer rocks enkelt. År 2005 överraskade en ny typ av bakterier som finns i öknen forskare över hela världen. De tidigare okända arter kan producera metan, samma element som finns i Mars miljö. Detta leder forskarna att tro att Mars kan vara hem för bakterier och andra små organismer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.