Varför behöver vi upplever förändringar av säsong?

Som många av oss kanske har misstänkt hela tiden, är hela världen faktiskt lutas med en 23,5 graders vinkel. Av skäl som bör bli klart inom kort, denna luta av planeten är den främsta anledningen till att vi upplever förändringar av säsongen. Det förklarar också varför en del av jordens invånare bara att markera förändringar av säsongen i kalendrar medan andra måste förbereda sig för ett antal extrema väderförhållanden. Förändringarna av säsongen är ett resultat av solljuset träffar jordens yta i olika vinklar som jorden kretsar kring solen.

eftersom jorden lutas på sin axel, den nord-och sydpolen varje spendera tid pekade mot och bort från solen. Solens ljus och värmeenergi strejk den centrala delen av planetens mest direkt, vilket innebär att invånare som bor längs ekvatorn erfarenhet nästan inga förändringar av säsongen. Väderförhållandena längs jordens ekvator är nästan ständigt varmt och blåsigt, med bara enstaka regnar lättnad. I de tropiska regioner har lutningen på jordens liten eller ingen effekt på deras säsonger.

I andra delar av världen, dock luta och relativa position jorden till solen har mycket mer långtgående effekter. Överraskande nog har avståndet mellan jorden och solen med lite om de förändringar av säsongen. Jorden är längst bort från solen under juli månad, en av de varmaste månaderna på norra halvklotet. Det viktigaste är vinkeln av solens strålar när de når jordens yta. När jorden lutar bort från solen, strålar träffa norra halvklotet i en vinkel, vilket innebär att värmeenergi är inte lika direkt. Därför norra och södra halvklotet upplever förändringar av säsongen, med norr uppleva vintern och söder uppleva sommaren.

som jorden fortsätter att kretsa kring solen, lutningsvinkeln har kastats om och det finns en annan förändring av säsonger. Årstiderna känd som vår och höst är övergångsperioder som solens strålar blir en ny inriktning. Många händelser i naturen, såsom uppkomsten av nya tillväxtföretag under våren eller avgivande av löv på hösten, utlöses av förändringar i temperatur eller finns dagsljus och solens energi blir mer diffust. Förändringarna av säsongen är också ett exempel på naturens lag bevarande i arbetet. Cykeln av födelse, liv, förfall och död hjälper till att hålla jorden i balans, snarare än kraft djur och växter att upprätthålla en konstant och utmattande livsrytmen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.