Vilka är några av de största djuren på jorden?

Många av de största djuren på jorden lever i havet, gör en korrekt identifiering ganska svårt. Några av dem, såsom Kolossbläckfisk, har aldrig setts hos vuxna form, vilket leder till debatt om hur stora de faktiskt får. Lyckligtvis ett stort sortiment av landlevande djur är också ganska stora, och de är mycket lättare att mäta. Det är dock viktigt att komma ihåg att den största djuren på jorden är skuggan i storlek av vissa organismer, till exempel honung svamp, som kan täcka delar av marken i miles med dess mycel, och General Sherman Tree, en jätte Sequoia i Kalifornien, som beräknas väga nästan 10 gånger mer än en blåval. Den allmänt accepterade största djuret på jorden vad gäller storlek och volym är blåvalen. Största blåvalen vägde någonsin var 210 ton kvinnlig. Blue valar strövar omkring på världshaven, och anses vara allvarligt hotade, trots ansträngningar från biologer för att rädda dem. Det exakta antalet blå valar på jorden är okänd, men uppskattas mellan fem och 12 tusen personer. Blue valar kan vara bland de största djuren på jorden att existera någonsin, eftersom de är större än någon av de dinosaurier.

Bland de största djuren på jorden finns ett antal sjögående varelser såsom Lions Mane Jelly, som faktiskt kan växa sig vara längre än en Blue Whale. Mannen O'War kan också bli extremt lång, men eftersom det är en samling av organismer snarare än en individ, är det vanligtvis inte räknas in i listan över de största djuren på jorden. Den japanska Spindelkrabba är också ganska stor. Med tanke på stora delar av havet som förblir outforskat, är det möjligt att det finns fler stora organismer som lurar i djupet av havet.

Havet är inte den enda platsen att hitta tillräckligt stora varelser. På land, kan många av de största djuren på jorden finns i Afrika. Bush Elefanter är de största landlevande däggdjur går, och flodhästar är tätt efter. Saltvatten krokodiler är den största kräldjur på jorden, och den kinesiska Giant Salamander har titeln största groddjur. Fåglar representeras av struts, och Goliath skalbagge är den största insekten.

Som framgår, flera av de djur som anses vara de största djuren på jorden också hotas. Många stora djur ta lite tid att mogna, vilket gör dem sårbara för rovdjur när de är unga. Många stora djur också tyvärr har kroppsdelar som är värdefulla för människor, som elfenben. Många av de största djuren på jorden jagades utan åtskillnad av människor, vilket leder till allvarliga problem för deras befolkning, vilket också reproducera långsammare än små djur.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.