Varför är brutna ben så farliga för hästar?

Betraktaren av 2006 Preakness hästkapplöpning fick en mycket oroande påminnelse om farorna med ett brutet ben för hästar. Ett starkt gynnad häst heter Barbaro tog ett felsteg kort efter att ha lämnat STARTMASKIN, vilket hans jockey att dra honom ur loppet direkt. TV-kamerorna fångade dramatiska händelser när de vikas från akutsjukvård på väg att lastningen av Barbaro på en specialiserad ambulans för hästar. Alla första tecknen pekade på ett brutet ben, som vanligtvis betraktas som en dödlig komplikation hos hästar.

Men varför är ett brutet ben så farlig för hästar? Det finns ett antal orsaker till ägare väljer att eutanasi hästar som drabbas av allvarliga skador på benen. Främst är det en fråga om livskvalitet för den skadade hästen, eftersom ett brutet ben kan ta månader att läka även under de bästa omständigheter.

Hästar inte reagerar på förödande skador på samma sätt sina mänskliga ägare kan . En person med ett brutet ben kan förbli orörlig eller dragning i veckor efter skadan. En häst, å andra sidan, är naturligtvis tvungen att röra sig fritt i alla lägen. Idén om utökade bedrest är helt bakvända på en häst föds upp för rörelse. När en häst drabbas av ett brutet ben, är behandlingsregimen ofta komplicerade och dyra. Endast de yngsta och friskaste hästar anses för de mest aggressiva behandlingsmetoder, såsom kyla laserbehandlingar, terapeutiskt ultraljud eller aktiva magnetfält terapi. Även om en häst kan Tranquilized medan ett brutet ben läker, kan man inte överleva i veckor eller månader av relativ orörlighet. En häst känsla instängd i en trång spilta tenderar att steppa, som lätt kan förvärra de ursprungliga brutna ben.

Även med hjälp av en sele för att minska stressen på hästens brutet ben har flera nackdelar. Lyftselar används oftast för att ladda en sjuk häst till en väntande ambulans eller för andra kortfristiga transportbehov. En häst som återhämtar sig från ett brutet ben kan inte stanna kvar i en sele i flera veckor i taget. Konstant hud skav orsakar ofta farliga sår utvecklas. En häst muskulös strukturen kräver benen att bära en stor del av vikt. Om hästen är avstängd från en sele under en längre period, benmusklerna börjar snart att förtvina och försvagas. En häst som lider av multipla frakturer, såsom Barbaro, måste använda ett stödbandage för att ge brutet ben att fortsätta att bära vikt. Det finns också en stor möjlighet att opportunistiska infektioner utvecklas kring en hästs brutet ben. Om kirurgisk plattor eller hängslen implanteras i de drabbade ben, finns det alltid en risk att huden inte får läka ordentligt. Hästar är också benägna att ha en infektion i spiken kallas fång. Behandling för andra åkommor kan vara särskilt svårt när hästen lider redan av ett brutet ben.

Idén om euthanizing en häst på grund av ett brutet ben kan verka störande för vissa, men beslutet är oftast uppnås först efter en noggrann undersökning och konferenshotell med en kvalificerad veterinär. Hästägare måste väga de potentiella framgångsrik behandling och hästens potential livskvalitet. Det är aldrig ett lätt beslut att lägga ner ett lidande djur, men vissa skador kan inte alltid behandlas utan att orsaka ännu mer stress för djuret. Ett brutet ben är inte automatiskt dödsdomen det en gång var, men ägarna måste förstå alla förgreningar av en aggressiv behandlingsprogram.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.