Hur är Seedless Frukt och grönsaker som odlas?

Det finns flera sätt att propagera kärnfria frukter och grönsaker, allt från ympning till övergångsställen särskilda frö sorter för att framställa sterila avkomma. Tekniskt sett är det tanken på en "kärnfria frukt" lite oxymoronic, som en frukt är, per definition, en helt könsmogen äggstock som innehåller frön som används för förökning. Med tanke på att kärnfria frukter och grönsaker, smaka och känna att deras seedad motsvarigheter, användning av termen "utan frö" är allmänt betraktas som acceptabelt för enkelhetens skull. En metod för förökning kärnfria frukter och grönsaker kommer från själva växterna. Många växter släcka det som kallas löpare eller motprestationer. Dessa skjuter fram ur färdigutvecklat växter, och de är utformade för att sprida växten över ett större område. När en anläggning producerar särskilt välsmakande frukt och grönsaker, kan dessa kompensationer uppmuntras att skapa en plantering som är egentligen bara en serie av kloner från en enda anläggning.

Ympning kan också användas för att odla grödor kärnfria. Ympning är en teknik som främst används med fruktträd, där en gren från ett träd kapas och fogas till en annan frukt träd. Om det genomförs vid rätt tidpunkt på året då SAP är starka, kommer ympa lätt ta, växer på den förälder trädet och använda det trädet som en källa till näring. Med ympning, är det möjligt att odla ett träd som producerar en mängd olika frukter, även kärnfria frukter; ympning också används för att fästa mer bräckliga fruktträd som robusta grundstam i svalt klimat. Det är också möjligt att odla kärnfria frukter med hjälp av sticklingar, som tillverkar kloner av moderbolagets träd. Sticklingar produceras av snipping bort delar av anläggningen och uppmuntra dem att växa oberoende. I slutändan kommer transplantaten släcka rötter, så trädgårdsmästare att plantera dem.

Alla ovanstående tekniker för kärnfria förökning har en allvarlig brist: de leder till en minskad biologisk mångfald. Eftersom de innebär i huvudsak att göra kopior av en anläggning, om en jordbruks sjukdom som mål att anläggningen utvecklas, kan detta betyda stora problem. Många kända sorter av kärnfria frukter, till exempel odlas över hela världen, och dessa lager kan vara mycket sårbara för sjukdomar eller skadedjur. Minskningen av den biologiska mångfalden är också dåligt för arter i allmänhet, som är mer mångskiftande en art är, desto mer sannolikt är det att överleva, som en allmän regel.

Det finns en annan metod för avel kärnfria grödor som innebär passerar två sorter att producera en steril hybrid. Denna teknik är mest bekant används i vattenmeloner. I huvudsak finns två sorter med olika antal kromosomer passeras, vilket skapar en avkomma som kommer att ge frukt som aldrig utveckla frön. Denna teknik tenderar att främja den biologiska mångfalden, eftersom varje år en helt ny gröda skapas, uppmuntra jordbrukarna att behålla sunda bestånd av frö sorter blandras.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.