Vad är paranötter?

paranötter är tekniskt frön, inte nötter, men deras bruna nut-like kappar har lett de flesta att kalla dem nötter. De är tillverkade av ett sydamerikanskt träd som tenderar att växa i jungfrulig regnskog, och de är en mycket populär födokälla i många latinamerikanska nationer, liksom i resten av världen. Nötterna har en fyllig och krämig smak som lämpar sig väl för ett sortiment av rätter som förutom att vara goda på egen hand. De träd som paranötter kommer kallas Bertholletia excelsa av de flesta botanister. Under goda odlingsförhållanden kan trädet nå höjder på 150 fot (45 meter), och den spelar en viktig roll i regnskog ekologi. Träden har oftast raka, släta stammar som öppnar sig en förgrenade kapell, och de släppa sina löv under den torra säsongen. Många djur interagera med Brasilien träd, inklusive agouti, en typ av sydamerikansk gnagare som äter frön och döljer andra för senare konsumtion. Den dolda paranötter utvecklas ibland i träd egen föreviga cykeln.

Träden är utmärkta exempel på det komplicerade nät av ömsesidigt beroende som präglar regnskogen. När de blommar, träden producerar komplexa, ringlade blommor som inte kan brytas av de flesta pollinerare. En art av bin gillar blommor, men det är bara hittas i närvaro av en viss orkidé. Därför kommer paranötter endast produceras i områden regnskog som har denna orkidé. I sin tur bygger trädet på djur som agouti till utsäde själv. I naturen, paranötter utveckla inne i en stor kapsel som starkt liknar en kokosnöt. Om uppsprättad avslöjar kapsel ett antal tre-sidig muttrar. Nötterna har extremt hårda skal, men om de kan lyckas knäckt, de ger protein och fett rik frön. Paranötter anses vara en komplett protein, vilket gör dem ett utmärkt tillskott till vegetarisk kost. Tyvärr, på grund av den höga fetthalten i paranötter, kan de lätt härsknar, och bör förvaras i ett torrt och svalt och äts snabbt.

I Förutom att saluföras i det egna som nötter, paranötter är också pressas att ge olja. Oljan är rik, krämig och mycket smakrika. Det kan användas i matlagning projekt och har även tillämpningar som smörjmedel. Det kan ibland vara svårt att hitta oljan, men nötterna själva är lätt tillgängliga på de flesta marknader.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.