Vad är Chopsticks?

Chopsticks äter redskap som används mycket i Asien, särskilt Kina, Korea, Japan och Thailand. De tar formen av två pinnar som kan göras från ben, metall, trä, jade, elfenben eller, beroende på ägare och avsedd användning. Chopsticks används av miljarder människor, och troligtvis uppkom under Shang-dynastin i Kina, mellan 1766-1122 år före vår tideräkning. Använda ätpinnar ordentligt kräver lite övning, och varje kultur som använder ätpinnar har sina egna traditioner och vidskepelser kring ätredskap. Dessa bör följas vid i kulturen att undvika en faux pas . Det finns många olika typer av tandpetare, beroende på vilken nation som de görs i och vad de håller på att används. Som en allmän regel, alla länder som använder ätpinnar få äta pinnar i olika storlekar för olika händer, tillsammans med kommunala servering ätpinnar och extra stora ätpinnar matlagning. Äta ätpinnar kan vara ganska pryd, och är oftast anpassade till ägaren, medan kommunala och matlagning ätpinnar är mer vanligt. Blunt ätpinnar är vanligt förekommande i de flesta asiatiska länder, även japanska äta ätpinnar är riktad mot företag ändarna. Det engelska namnet för ätpinnar kommer från pidgin ordet "hacka", som betyder "snabb". Det är från det kinesiska ordet för "quick ones", Kuai-tzu . Pinnarna är vanligtvis hålls mellan tummen och pekfingret på höger hand, och en komplex kedja av regler som reglerar deras användning. Som regel bör eaters leksak aldrig med sina pinnar, ätpinnar använda för att flytta tallrikar eller skålar eller äter från kommunala rätter med personlig ätpinnar. Dessutom anses det oartigt att slå en platta om uppmärksamheten med hjälp av tandpetare, och det är otur att korsa pinnar, en kinesisk symbol för döden.

Många av de tabun som rör chopstick användning är också knytas med död och begravning ritualer. Till exempel bör Diners passera aldrig mat direkt till varandra på tandpetare, eftersom det är hur kremerade ben hanteras efter en buddistisk begravning. I Japan ska ätpinnar aldrig ha fastnat i en skål med mat uppåt mot himlen, eftersom det liknar begravningen rökelse erbjudande. Andra tabun, som inte använder kommunal pinnar att äta med, gäller sunt förnuft infektionskontroll.

Varje nation har också begränsningar i samband med allmänna bordsskick. I Kina, till exempel, är det konventionella till plocka upp en skål ris och ätpinnar använda för att skyffla ris i munnen. I Korea anses detta vara mycket dåligt sätt, och kommer inte passa alla. Som en generell regel när man äter som en gäst i en annan nation, följ bly hos era värdar, och ber om ursäkt omedelbart om du orsaka oavsiktliga brott.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.