Vad är tartarsås?

tartarsås är en tjock, krämig sås som traditionellt används för att följa skaldjur, speciellt stekt fisk och skaldjur. Det kan också serveras med andra stekt mat, och vissa tycker om att använda en version av tartarsås som en salladsdressing. Många marknader bedriva kommersiellt förberedd tartarsås, det kan också lätt göras hemma. Hem kockar kan manipulera ingredienser att smaka, utveckla en sås som uppfyller deras exakta behov.

historia tartarsås är lite trassligt. Det tycks ha utvecklats av franska som sås till biff tartar, en berömd fransk maträtt med glest hackad rå biff, och någon gång, har bytt namn till "tandsten. "I vissa delar av världen, människor fortsätter att använda den franska stavningen. I varje fall tycks tartarsås hittills på 1800-talet, även om liknande såser har gjorts så långt tillbaka som 1600-talet. Den viktigaste ingrediensen i tartarsås är majonnäs. Klassiskt, är majonnäs blandas med ett lurigt smak. Andra ingredienser såsom kapris, citronsaft kan cayenne peppar, pepparrot, hackade hårdkokta ägg, olivolja, vinäger, senap och Worcestershire sås också läggas till tartarsås, beroende på smak och regionala traditioner. Det är i allmänhet hålls tjock, snarare än att få vända rinnande, så att den ansluter sig lätt till mat.

Denna sås har en syrlig och krämig, fyllig smak. Majonäsen håller tartarsås kallt i smak, vilket gör det speciellt lämpligt för stekt mat som kontrapunkt, och när många sura ingredienser tillsätts, kan tartarsås vara nästan mun-puckering, en egenskap som vissa människor åtnjuter. Den kan användas som en dippsåser, eller den kan serveras direkt på mat, men såsen kan mildra Panering på stekt mat, vilket gör det soggy om man sitter för länge. Tartarsås kan också slängas med grönsaker att göra en enkel sallad.

De flesta kockar rekommenderar blandning tartarsås minst en timme innan den ska användas, och kyl den. Detta ger smakerna en chans att mogna och blanda med smak justeras efter behov strax innan service. Tartarsås helst stanna kylas så mycket som möjligt för att minska risken för livsmedelsburen sjukdom, trots den höga syran nivå hjälper att förhindra bakterietillväxt. Det kan hålla i upp till en vecka, med kommersiella versioner inklusive stabiliseringsmedel som håller tartarsås bra för veckor eller månader efter öppnandet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.