Vad är en eftersmak?

Det är inte ovanligt att konsumenter av vissa drycker, livsmedel och läkemedel för att märka en kvardröjande smak efter sväljning. Detta kan vara en känsla av värme från en kryddig etnisk maträtt, eller en mycket obehaglig bitter smak efter att ha svalt en flytande hostmedicin. Vissa personer kan uppleva en kemisk smak efter att ha förtärt en diet dryck, medan andra kan märka en angenäm rökig eller smörig smak efter gourmet dricker kaffe. Dessa är alla exempel på ett fenomen som kallas en eftersmak . I vissa fall kan en behaglig eftersmak vara en bra sak. Professional smak-testare av gourmet vin och kaffe, till exempel utvärdera eftersmak av en produkt för sådana egenskaper som rökighet, smidighet eller livslängd. En trevlig eftersmak, även känd som Slutför , anses vara ett positivt inslag av vin och kaffe. Vissa drycker kan ha liten eller ingen eftersmak, eller en som är mycket kortlivade eller obehaglig. En gourmet dryck ytbehandling eller eftersmak beror ofta på hur länge det dröjer på drinkaren smakriktningar.

Under andra omständigheter kan dock en eftersmak anses vara en björntjänst kulinariska evenemang. Spicy etniska livsmedel kan funktionen kryddor med en långsam bränna effekt, men dessa kvardröjande kryddor skapar ofta en obehaglig eftersmak tills gommen är helt renas. Andra ingredienser såsom matlagningsvin eller sura såser kan också lämna en obehaglig eftersmak, särskilt om de ätande är inte vana vid sådant starkt smaksatta rätter. Den kanske mest påtagliga exemplet på en eftersmak sker med konstgjorda sötningsmedel. Många konsumenter av kost läskedrycker och andra produkter som framställts med sockerersättningsmedel klaga på ett märkbart bitter eftersmak omedelbart efter sväljning. Även sockerersättningsmedel skapats från socker, såsom Splenda ®, kan lämna en kemisk eftersmak. Vissa konsumenter har vant sig vid eftersmaken efter upprepad användning, men för andra är bitter och obehaglig eftersmak betraktas som ett verkligt avskräckande. Tillverkare av produkter som innehåller socker substitut ägna mycket tid och pengar att ta itu med problemet eftersmak, med olika grader av framgång hos konsumenterna.

Många flytande läkemedel kan också skapa en obehaglig eftersmak. Användningen av smakrika ämnen kan bidra till att maskera en del av eftersmaken, men många perorala läkemedel kan inte ändras för att eliminera den helt. Hem korrigerande åtgärder, såsom fiskleverolja är ofta pekas ut för sin extremt obehagliga aftertastes. Vissa tycker det brinnande eller läkemedel eftersmak av alkohol-baserade munvatten vara ganska obehagligt, medan andra kanske märker en stark eftersmak efter en dos på hostmedicin eller oral antibiotika.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.