Vad är en Ortanique?

En ortanique är en korsning mellan en söt apelsin och en klementin. Detta citrus sorten upptäcktes i Jamaica i början av 1900-talet, och det fortsätter att vara mycket produceras där. En väl vuxit ortanique är en medelstor frukt med en stark citrus arom och en syrlig, lite söt smak. Jamaican ortaniques är mycket blek till färgen, med ett saftigt fruktkött och inga frön, och de allmänt anses vara de bästa versionerna av citrusfrukter. Den ortanique är klassad som en tangor, vilket innebär att det är en korsning mellan en klementin och en söt orange. Det finns ett antal tangor sorter som odlas runt om i världen, inklusive Murcotts och ett antal japanska hybrider. En intressant saker om ortanique är att dess smak och sammansättning varierar beroende på var den odlas. Ortaniques från tropikerna behålla den bleka kött, seedlessness, rik och saftig smak av jamaicanska ortanique. Men när ortaniques odlas i exempelvis Medelhavet, de växer tjocka rinds och frön börjar dyka upp. Det finns flera sätt att använda ortanique. Många tycker om att äta frukt ur händerna, eftersom det kan vara smakrika och mycket uppfriskande. Det är också möjligt att trycka på ortanique för juice, som kan drickas ren eller blandad med andra fruktjuicer. Ortanique kilar kan också ingå i fruktsallader och används som garnishes och frukterna kan användas i sorbet, konserver, och en mängd andra sötsaker. Ortaniques kan också vara kanderad, med eller utan skal.

Beroende på var du är, kan du det är lätt eller svårt att få en ortanique. Eftersom uppväxtmiljö för denna citrusfrukter är mycket begränsad, kan endast ett litet antal av dem sändas utanför tropikerna. I tropiska områden, kan du kanske hitta ortanique på marknader i stort sett överallt. Utanför tropikerna, kan du behöva söka upp en stor marknad, helst en som är bättre lämpad för en jamaicansk befolkning.

Om du undrar om ursprunget till namnet "ortanique ordet" är en blandning av "orange", "Tangerine" och "unik", och det är tänkt att återspegla den unika karaktär av frukt, tillsammans med sorter som deltar i produktionen. Flesta ortaniques odlas idag kommer från den ursprungliga fortplantning odlas i början av 1900-talet, med människor som helt enkelt tar sticklingar och sprida nya träd.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.