Vad är Theobromin?

Theobromin är en alkaloid substans som finns i choklad. Det är i en klass av ämnen som kallas methylxanthines, vilket gör den kemiskt besläktade med koffein, bland andra stimulantia. Effekterna av teobromin är mycket milda än koffein, men ämnet kan orsaka medicinska problem om det konsumeras i stora volymer. Lyckligtvis för de flesta människor, den tröskel där teobromin blir farlig är mycket hög.

togs Namnet på ämnet från släktet namn för kakao anläggningen, Theobroma , vilket betyder "livsmedel av gudarna" på grekiska. Theobroma cacao har odlats och använts i den nya världen i flera århundraden innan europeiska upptäcktsresande infördes på den, och maten blev snabbt en succé, särskilt när det kombinerades med rörsocker från Västindien kolonierna. Anläggningen innehåller en komplex blandning av kemiska föreningar, som alla bidrar till den unika smaken och fysiologiska effekter av choklad.

År 1878 isolerades teobromin från kakaobönor, och det var syntetiserade framgångsrikt från xantin kort därefter . Ämnet kallas ibland xantheose, och dess kemiska formel är C7H8N4O2. När isolerade från kakaobönor, Ämnet är färglös till vit, och ganska bitter. Alla chokladprodukter innehåller teobromin, även mörk choklad har mycket högre koncentrationer, eftersom det inte är utspädd med ingredienser som mjölk och grädde. Vissa choklad kan innehålla så mycket som tre procent teobromin, eller det kan spädas till mindre än en halv procent. som koffein, teobromin är ett diuretikum, och dessutom fungerar som ett njutningsmedel. Förutom att de leder till att hjärtat slår snabbare, vidgar teobromin även blodkärlen, sänker blodtrycket. Till skillnad från koffein, agerar teobromin inte i så stor utsträckning på det centrala nervsystemet, så det är osannolikt att orsaka skakningar och darrningar i samband med alltför konsumtionen av koffein. Substansen är också en bronchiodilator, och den har använts vid behandling av astma med viss framgång.

teobromin är bara ett av många ämnen som samverkar på ett choklad bar. Många av dessa ämnen faktiskt måste konsumeras i mycket höga koncentrationer ge hälsofördelar, gör choklad mindre än idealisk källa för hälsokost, trots artiklar i nyheterna på motsatsen. För många djur, särskilt hundar, är choklad faktiskt extremt farligt, eftersom de metabolisera teobromin långsamt. Husdjur bör inte erbjudas produkter med choklad i dem, eftersom det bara tar en liten mängd choklad vara dödligt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.