Vad är Spotted Dick?

Harry Potter och den flammande bägaren Ron Weasley ivrigt påpekar fläckig kuk som en del av festen på öppningsdagen av skolan. För de som inte känner till brittiska matlagning, kan Rons upphetsning falla platt, eftersom prickig kuk är inte en vanlig dessert i andra delar av världen.

Like plumpudding, prickig kuk är en bakad pudding med primär ingredienser av mjöl, vinbär, gyllene socker, rom och talg. Talg traditionellt tillverkad av rå fett från nötkreatur, men vegetarianer kan ta hjärtat eftersom talg kan också göras av en kombination av vegetabiliska fetter. Oftast är dock talg i prickig kuk av den icke-vegetariska sorten. Spotted dick ofta har söta kryddor till, som kanel och muskot.

Spotted dick tenderar att vara antingen runda eller ovala liknar antingen en plumpudding eller en liten limpa bröd. Det yttre skiktet beskrivs ofta som genomskinliga eller gelatinös. Den pudding är nästan alltid serveras i skivor och kan åtföljas av en hård sås, bestående av smör, florsocker och rom eller konjak, eller vaniljsås hälls över hela puddingen innan servering.

Liksom de flesta bakade puddingar, fläckvis kuk normalt inbakad i en burk, som är omgiven av ett vattenbad. Resultatet är en mycket fuktig, och har en breadlike eller cakey konsistens. I de flesta fall är spotted dick inte som plumpudding är, att genom att vara kort i brand eliminera dess alkoholhalt och lägga till en fantastisk finish till sin presentation.

Spotted dick kan ha varit en populär efterrätt objekt på fartyg, i själva verket kan det ha varit en av de enda dessert objekt bjuds ut på fartyg med små kök före uppfinningen av ånga och bensin drivna motorer. Det nämns i historiska romaner Patrick O'Brien romaner som berör kapten Jack Aubrey, ett fartygs befälhavare under tidigt 19th century. har viss oro namnet på prickiga kuk har uttryckts på grund av användningen av begreppet som en förbannelse ord. På vissa ställen kan man se spotted dick erbjuds som fläckig Richard eller fläckig hund.

Faktum är att under 1990-talet beslutade flera sjukhus i Storbritannien för att ändra namnet på prickiga kuk till fläckig Richard så att patienterna inte skulle vara generad av att beställa puddingen. Dock ändrades namnet redan 2002, eftersom få tycktes besvärad av att använda det ursprungliga namnet, och ofta inte inser vad fläckig Richard skulle kunna bli.

Man kan få fläckig kuk på specialmedia livsmedel butiker som importerar livsmedel från Storbritannien. Det kan också beställas på internet, och kan vara ett roligt alternativ att prova för en Harry Potter teman man, eller helt enkelt att stilla nyfikenheten hos unga läsare i hemmet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.