Vad är Satay sås?

Satay sås är en rik jordnöt och kokos-sås som används i thailändska köket. Detta tjock, gräddig sås normalt ihopkopplad med grillat kött som kyckling eller nötkött, klassiskt serveras på spett. Satay sås kan också serveras över grönsaker eller kött på en bädd av ris och används i en mängd andra sätt. Många fans av thailändsk mat etikett satay sås som en av sina favorit aspekter av thailändska köket.

Denna sås, liksom de flesta thailändska såser, utgör en avvägning mellan varm, salt, surt och sött. Värmen är försedd med chili eller röd curry, medan saltet kommer från jordnötter och sojasås. Sour anteckningar kommer från fisksås som traditionellt ingår i satay sås, medan sötma tillsätts med brunt socker eller melass. Ingredienserna är vanligtvis kokas tillsammans står för ungefär 20 minuter för att säkerställa att de är helt blandade, och såsen är traditionellt serveras varm.

Satay sås är oerhört rik, tack vare fett i kokosmjölk och jordnötter, så lite räcker långt. Vissa tycker om att tunna satay sås med vatten för att göra det lite mindre överväldigande, men i allmänhet är sparsam tillräcklig för att undvika känslan av att vara överbelastade med detta rika sås. Såsen kan också serveras på sidan, så Diners att justera det belopp som de vill använda för att smaka.

För att satay sås hemma, en kopp (236 milliliter) med kokosmjölk bör hällas en tung kastrull tillsammans med en halv kopp (118 milliliter) med krämig jordnötssmör, fyra teskedar (16 gram) av brunt socker, en matsked (15 milliliter) av fisksås, en matsked (15 milliliter) av fisksås, röd curry pasta efter smak, och en nypa curry. Ytterligare en halv kopp (118 milliliter) av varmvatten bör läggas till de ingredienser innan de rörs och sjuda på svag värme i cirka 20 minuter.

Efter smaker smakar väl tillsammans, saften från en halv lime kan läggas, och satay-såsen är klar för användning. Om såsen inte kommer att användas på en gång, kan det vara kallt i upp till en vecka, eller frysas i ca två månader. Om du frysa satay sås, överväga att frysa den i servering-storlek påsar eller behållare, så att du bara tina upp så mycket som du behöver vid varje givet tillfälle. Upprepad frysning och upptining kan negativt påverka smaken.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.