Vad är Rice Vinäger?

Rice ättika finns i flera varianter. Det enklaste är gjord av jästa ris och är ofta nästan färglös till utseendet. Den andra typen är tillverkad av skull, och är en variant på "vin" vinäger vi känner till i USA. När ris vinäger är gjord av skull kallas ofta kryddat ris vinäger och kommer att uppvisa en starkare smak. Det är också en vanlig ingrediens i sushi.

Ris vinäger sker i flera asiatiska länder, och skillnader i slutliga smaken och produkt. Japanska ris vinäger i allmänhet är mycket mildare än kinesiska sorter, och är oftast mest sannolikt att vara färglös. Liknande enkel vit ris vinäger finns i Kina, men är fortfarande en aning skarpare än japanska sorter. Många njuta av den kinesiska versionen med något mer påminner om västerländska vit vinäger. Men det finns egentligen ingen ris vinäger i vare sig Japan eller Kina som kan vara lika ersätta västra vit vinäger. Du skulle behöva använda minst det dubbla beloppet av ris vinäger i något recept för att ersätta vitvinsvinäger.

Kina också funktioner svart och rött ris vinäger. Svart ris vinäger är vanligtvis gjorda av sött ris och kan innehålla hirs och sorghum. Namnet antyder färgen, som är en mörkbrun. Dess rökiga smaker gör att det skiljer sig från andra former.

Red ris vinäger är gjord med jäst röd jäst ris. Många föredrar denna ättika över andra på grund av sin komplexa smak sortiment som innehåller både syrliga och söta noter. Det kan vara lite svårare att hitta i västra butiker, men du kan hitta både röda och svarta sorter ris vinäger i asiatiska matbutiker.

Ris ättika tenderar att vara något lägre kalorier än vinäger av vin. Det är också sötare, och många föredrar sitt ljus smak i salladsdressingar, tillfogad smak till stek, och i en mängd olika rätter. Det är definitivt värt att pröva i ett antal rätter, och är speciellt bra på de inspirerade kinesiska sallader, t. ex. kinesiska kyckling sallad. Den söta noter av ris vinäger är oftast bäst ihop med sesamolja. Om du använder rostad sesamolja, vilket kan vara ganska rökigt i smak, kan du använda en av de mörkare varianter ris vinäger, så oljan smakar inte helt överväldiga ättika. Överväg svart eller rött ris vinäger till dressing och vitt ris vinäger, eller kryddat ris vinäger i andra rätter.

Röd ris vinäger ofta är mer bekant för våra smaklökar än vi realisera. Det ger normalt den "sura" på kinesiska sötsura rätter. Likaså rätter som citron kyckling innehåller ofta kryddat ris vinäger eller vitt ris vinäger.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.