Vad är Pinjur sås?

Pinjur sås är en något kryddig, kyndel sås som växer naturligt i östra Europa. Det är särskilt populär i Makedonien och Jugoslavien, och det finns även i andra områden i regionen, som ofta går genom en rad andra namn såsom Ajvar. Denna sås kan användas direkt precis som en krydda, och den kan också läggas till andra såser och tillagade rätter att lägga sin utpräglade smak, många människor, till exempel vilja lägga Pinjur sås till pastasås.

Grundläggande Pinjur sås görs med aubergine, vitlök och olivolja, ofta smaksatt med färska örter. Vissa kockar också lägga rostad röd paprika för en något rökig smak och hackade nötter, särskilt valnötter, är inte ovanligt heller. I grunden är Pinjur sås som en slags smak, tenderar att vara mycket tjock och chunky med en spark från vitlök och några tang från auberginen. Beroende på hur det är lagrat, kan Pinjur sås även vara något sött.

Många använder denna sås som pålägg på kex, bröd och andra livsmedel, och den kan även användas som dipp till grönsaker, stekt kött, och så vidare. Straight Pinjur kan också blandas med olika ingredienser för att göra dressingar, och vissa människor åtnjuter ett skikt av Pinjur i smörgåsar, lasagnas, och så vidare. Pinjur sås kan göra sin väg in i soppor, grytor, marinader och andra såser, samt där den koncentrerade smaken kan bära långt, helt omvandla en maträtt.

Denna sås kan också vara ett bra tillskott till en buffé, där det kan ligga ute med en spridning av andra såser och dopp. Pinjur sås är också ett utmärkt komplement till sprider tapas eller meze, där det passar rätt i många av de traditionella införanden i dessa Medelhavet mellanmål sprider.

Många livsmedelsbutiker säljer Pinjur sås, särskilt om de tillgodose ett östeuropeiskt kundkrets, och du kan också göra det hemma. Börja med rostning en aubergine tills den är mjuk, och medan auberginen kockar, mosa samman flera klyftor vitlök i olivolja, lägger salt och peppar för att göra en kornig pasta. När auberginen är klar, kotlett det löst i bitar och blanda den med vitlök klistra, lägga färska örter att smaka och hackade nötter eller rostade peppar om så önskas. Behåll Pinjur såsen kylda fram till användning, och planerar att använda den inom en vecka, eller att frysa den i upp till tre månader.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.