Vad är Parblanching?

Parblanching är matlagning teknik som delvis kockar mat. Det liknar FÖRVÄLLNING, men det finns vissa skillnader. Den största skillnaden mellan de två teknikerna är att parblanching ofta innebär att släppa ut livsmedel i kallt vatten, föra den till en koka och sedan sjuda det i ett par minuter. Däremot är de flesta livsmedel som är parboiled placeras i redan kokande vatten och tenderar att kokas under en något längre tid.

De flesta parblanched livsmedel tillagas för viss tid, sedan omedelbart packas in i en kallt vatten bad, eller ibland en is vattenbad. Syftet med detta sista steget är att stoppa tillagningen. Livsmedel som fortfarande heta kommer att fortsätta att laga något, vilket kan resultera i överkokning. Du måste noga titta när du parblanching och inte ignorera detta sista steg. Låt inte grönsaker eller kött sitta i varmt vatten och har kallt vattenbad redo innan du börjar laga mat. Du hittar många tillämpningar för parblanching livsmedel i enkla recept. Om du vill panorera steka potatis på stovetop till exempel, och vill dra ner på tillagningstiden, parblanching dem ett par minuter först kommer att betyda att steka processen tar mindre tid, och du kommer inte att sluta med potatis som bränns på utsidan men fortfarande har okokt interiörer. Många recept för konservering grönsaker rekommendera en parblanching process, eller så kan du använda enkla blekning, vanligtvis en ännu kortare tillagningsprocessen till strax koka grönsaker du vill tjäna som crudités. Blekning tenderar att bevara färg och knapra men den gör även grönsaker som sparris eller broccoli lite lättare att smälta. En annan tillämpning av parblanching är att avlägsna överflödigt salt från vissa typer av kött, eller att tvätta bort blodet från kött. Om du parblanch en skinka stek eller ansjovis i några minuter kan du ta bort några av salt, vilket kan skapa en mer mild smak och avlägsna överskott sälta. Kött kan parblanched om du planerar att stek kött och grönsaker tillsammans, och vissa typer av kött nytta lätt matlagning och "chockerande" processen för vatten och bad is. Detta gäller särskilt med mjuka kött som hjärna och kalvbräss, vilket kan bli lite fastare genom denna process.

Det finns ett antal recept som kräver före tillagning av frukter eller grönsaker, så att alla livsmedel blir gjorda på samma gång. Strawberry Rabarberpaj recept kan rekommendera parblanching rabarber. Detta hjälper mildra rabarber så att du inte behöver KOKA det jordgubbar för att få genomkokt rabarber.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.