Vad är Kosher Food?

Kosher mat är mat som uppfyller judiska dietlagar, eller Kosher , som kommer från det hebreiska ordet för "fit" eller "korrekt". Varje livsmedel kan kallas koshermat om det stämmer med judisk lag, eller halacha . Omvänt typiskt livsmedel märkt som "judiska" är inte nödvändigtvis kosher. Judiska livsmedel är i allmänhet de rätter som traditionellt judiska. Kreplach, cholent, Kugel, latke och kishka alla traditionellt judiska mat, men om de inte har upprättats i enlighet med Kosher, kommer de inte kosher mat.

Ordet "kosher" inte bara används för mat, dock. Kosher innebär i grunden att något följer alla judiska juridiska riktlinjer. Ordet har även fått en plats i amerikansk slang betyda fall legitim eller korrekt. Stället för att säga "det är inte rätt", man kan säga "det är inte kosher. "

koshermat lagar är ganska omfattande. Vissa härleds direkt ur Bibeln och andra via rabbinska tolkningar genom åren. Vad är några av de lagar som reglerar koshermat?

 • Enligt Toran (även känd som de fem Moseböckerna, det Gamla Testamentet, eller Moseböckerna) klövvilt, CUD-chewing däggdjur är kosher. Hjortar, får och getter, till exempel är alla kosher, medan gris och kanin, till exempel, är det inte.
 • Endast vissa fåglar anses kosher i USA. Detta inkluderar kyckling, anka, gås och kalkon.
 • Lobster älskare kan vara bestört över att finna att för skaldjur eller fisk vara kosher, måste den ha fenor och lätt avtagbara skalor. Skaldjur i allmänhet, och hummer, räkor och musslor, särskilt inte kosher. Fisk, å andra sidan, till exempel tonfisk, karp och sill, är kosher, men bara om de är beredda med en kosher fisk Monger med kosher skärande redskap och maskiner. Finns mer. I de flesta fall måste skalor finnas på fisk för att köpas av konsumenten.
 • Fisk och kött som inte kan serveras tillsammans.
 • Mjölk och kött som inte kan serveras tillsammans. Rabbinska lagen ingår fjäderfä i detta förbud, men fisk är utesluten. Detta ger upphov till den populära och kosher, bagels, lox och färskost kombination.
 • Förädlade livsmedel måste utarbetas i närvaro av en rabbin.
 • Fjäderfä och kött måste slaktas enligt strikta riktlinjer kallas "shechita. "Detta innebär att djur slaktas utan smärta. Endast personer som är utbildade och kvalificerade får slaktdjur kosher. När djuret inte längre är i livet, en annan grupp experter att undersöka djuret för att vara säker djuret utan sjukdom, missbildningar eller något annat som kan anses vara ohygieniska. Lungorna måste särskilt ren. Dessutom måste alla blodkärl, nerver och mest fett tas bort.
 • Kosher kök måste ha flera uppsättningar bestick, kastruller, stekpannor, fat, och allt annat som kommer i kontakt med livsmedel. Dessutom kan rätter och redskap i en kosher kök inte tvättas tillsammans. Om ett kök har två sänkor, är det en idealisk konfiguration för en kosher familj. Om inte, finns separata tvätta hinkar används ofta. Rätter och redskap skall torkas med separat rack eller Kökshanddukar också.

Det finns många andra regler som skall följas för att något skall anses koshermat . För att göra identifieringen lättare för konsumenten, koshermat ofta identifieras som sådan av den Kosher certifiering på matens paket. Kosher certifieringen är vanligen markerad med en symbol som kan identifieras som innehåller bokstaven K eller av ordet pareve , vilket innebär att maten varken mjölk eller kött, utan snarare neutral .


Kommentarer

 • Om oss
 • Reklam
 • Kontakta redaktören
 • Få nyhetsbrev
 • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.