Vad är Crabapples?

Crabapples är små, mycket syrliga frukter i samma släkte som bord äpplen, och vissa botaniker anser att de kan vara överlevande vilda förfäder av den domesticerade äpple. Frukter och deras träd ser anmärkningsvärt såsom äpplen, vilket kan leda till en olycklig sammanblandning, eftersom smaken av crabapples är ganska tydlig, och ofta obehaglig på egen hand. Förutom att vara odlas för sina frukter, crabapple träd också odlas för sina dekorativa blommor och ofta dvärg storlek, vilket gör dem lämpliga för landskapsplanering i trånga ställen. En del konsumenter samtal crabapples vilda äpplen, eftersom träden och frukt har en mer vild look. Som regel crabapple träd är mindre än vanliga äppelträd, och de kan utveckla vridet, knotiga grenar och törnen. De små frukter kan vara gul till röd när den är mogen, och de ofta växer i täta kluster. Om välskött kan träden leva i årtionden, och många av dem är anmärkningsvärt frost hardy, släppa sina löv på hösten för att spara energi genom vintern.

Alla som har bitit i en crabapple kan beskriva smaken. Det är intensivt sur och syrlig, ungefär som biter i en citron. Eftersom smaken ensam är motbjudande, är crabapples ibland läggas till andra rätter som ett komplement. Några crabapples i en serie cider, till exempel, kan göra slut smak mer intressant och komplext. De är också betade för användning i chutney och välsmakande såser. Den plats där crabapples komma till sin rätt är crabapple gelé. De små frukter är höga i pektinämnen, en naturlig Fruktbaserade gelatin, och när de är tillagade med en liberal hjälper socker, de utvecklar en rik, smakrik, mycket syrliga rubinröd gelé som en del konsumenter tycker är ganska förtjusande. Crabapple gelé kan skäras med andra ingredienser, eller användas slätt. Det är ofta kopplats ihop med rostat bröd, scones och andra bakverk, speciellt söta sådana.

Precis som med äpplen, finns ett brett spektrum av crabapple träd. Vissa är härdiga ända till USDA zon ett, medan andra inte kan tolerera vintern kallare än de som finns i zon sju. Blommorna varierar från vit till rosa, och träden får eller inte får utvecklas törnen. Människor som är intresserade av att odla crabapples bör söka träd anpassade till deras klimat, och de vill ha forskning hur stora träden kommer att växa, eftersom vissa crabapple träd kan bli ganska stora. Hardy crabapples också utmärkt grundstam för ympning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.