Vad är Chia frön?

Chia frön skördas från Salvia hispanica planta, en typ av salvia i Mint familjen. Fröna är rik på omega-3 fettsyror och har mångsidig användning i köket. Chia frön var en stapelvara i det gamla aztekiska kost, och de är nu odlas kommersiellt i Argentina, Bolivia, Ecuador, Guatemala och Mexiko.

Chia frön kan ätas råa eller förberetts i flera rätter. Raw, är de en utmärkt källa till kostfiber och Omega-3 fettsyror. Chia frön kan malas till Pinole , en måltid som kan användas till gröt eller bakverk. De kan också läggas i blöt i saft eller vatten för att göra en maträtt som kallas chia fresca i Mexiko. Chia frön är mycket absorberande och utveckla en gelatinös textur genomdränkt av vatten.

Under de senaste årtiondena har Chia sett ett uppsving i popularitet och har hyllats som en "super mat" med många kosten fördelar. Det hjälper kroppen att behålla vätska och elektrolyter, bildar det en gel i magen som bromsar omvandlingen av kolhydrater till socker, och det hjälper till att bygga muskler och andra vävnader. Chia är en källa till protein och bor, som stöd i absorptionen av kalcium. Chia frön kan användas för att göra en gel som man kan ersätta olja eller andra fetter i olika recept. Chia gel kan läggas till alla såser, gelé eller bakverk, till exempel. Göra ett parti Chia gel är enkel. Chia frön absorbera nio gånger sin vikt i vatten, så använd ett förhållande med nio delar vatten till en del frön Chia. Sätt vattnet i en förslutningsbar plast skål och häll sakta i fröna medan whisking med en tråd vispa att förhindra klumpar. Låt stå i några minuter innan whisking igen, upprepa denna process en gång, sedan försegla skålen och förvara gelen i kylskåp. Det kommer att pågå upp till två veckor.

Fröna är inte den enda viktiga delen av Chia anläggningen. Bladen är också ätliga och kan användas i sallader, smörgåsar och andra rätter, ungefär som böngroddar. Chia sprouts kanske är mest bekant för några som "gröna" päls "av Chia Pet, ett samlarobjekt djur-formad lera statyett.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.