Vad är Blue Cheese?

Blåmögelost är en generell term för ost som har inokulerade med Penicillium mögel kulturer, bildar mörka strimmor, fläckar eller ådror av blågröna mögel. Några av de mest kända ostarna i världen är blå ost, inklusive Roquefort, Stilton och Gorgonzola. Som en allmän regel, luktar ädelost mycket skarp och har en stark, syrlig smak. Det finns en rad kulinariska användningsområden för blåmögelost, som är lätt tillgängliga från de flesta marknader. Ibland ädelost ses märkas "bleu-ost", en nick till det franska ordet för blå. Generic ädelost görs genom att värma mjölk med löpe så att det curdles, och sedan röra om mögel i med ostmassan innan du trycker på dem och se till att formen är jämnt fördelade i osten. Ostmassan trycks i en ost mögel och får sitta i flera dagar innan hål görs i osten för att lufta det. Därefter är det ost som är lagrad i en sval ost grotta att mogna i tre till sex månader, eller längre tid i vissa fall, innan de förpackas för försäljning. Ädelost kräver noggrann hantering medan den görs och behandlas för försäljning, och hem konsumenterna bör också ta väl hand om sina ädelost genom att hålla den väl förpackade och kallt.

Resultatet av osttillverkning processen är en mjuk, tät ost av komjölk med sömmar blå mögel löper igenom. Vissa konsumenter hitta mögel obehagligt att titta på eller smak, eftersom det verkligen har en distinkt smak. Dock är de flesta ostar tekniskt gjorts med mögel och bacteriums, så formen bör inte sätta konsumenterna bort, även om den ibland kan göra det svårt att tala om osten har blivit dålig eller inte. Som en allmän regel, rosa, bruna, gula och röda prickar av mögel visar att en ost har blivit illa behandlade. Intrepid diners kan skrapa dessa formar bort, medan andra kanske föredrar att kasta osten borta.

Några speciella blå ost har en Appellation av kontrollerat ursprung, vilket innebär att produkterna skall vara från en viss region och bereds på ett visst sätt. Roquefort, till exempel, är inokuleras med Penicillium roqueforti , EM och lagrats i särskild ost grottor medan det mognar. För att vara märkta med "Roquefort", en ost måste uppfylla dessa grundläggande normer. När det gäller Roquefort, fårmjölk används i stället för komjölk.

välgjord blåmögelost är fuktigt, krämig och full med intensiva smaker. Den kan användas i sallader, pajer, och sprider. En liten bit ädelost räcker långt, men det är väl värt att experimentera med.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.