Vad är svarta oliver?

Svarta oliver är oliver som har fått fullt mogna på trädet innan skörden. De tenderar att ha en annorlunda smak från mer omogna gröna oliver, och de kan botas på olika sätt för olika användningsområden och profiler smak. Liksom andra produkter från olivträdet, svarta oliver spelar en väsentlig roll i köket i många Medelhavsländer nationer, och de är populära i vissa andra länder. Flesta livsmedelsbutiker säljer olika former av svarta oliver.

Alla Oliverna kommer från olivträdet, ett Medelhavet träd som har odlats i tusentals år. Frukterna kan pressas att producera olivolja, eller botas göra oliver. Virket har traditionellt använts för vissa regionala hantverk, medan träden själva är symboler för fred och goodwill. Om välskött, ett olivträd som kan leva i hundratals år. Till skillnad från många frukter, kan en oliv inte ätas rätt i trädet. Oliver är naturligtvis intensivt bitter. Därför måste de bli botade i saker som salt, vatten, olja eller lut. Frukterna är också torra botas i vissa delar av Medelhavet. Botemedlet gör oliv välsmakande, lägger till en unik smak och textur till frukt, och ofta gör att den kan lagras under längre tid. Oliver delas in i två huvudkategorier: gröna oliver, som plockas innan de är mogna och svarta oliver, som riped ordentligt innan härdning.

Många konsumenter känner till Kalifornien eller Mission oliver, som traditionellt botas på lut. Dessa jätte oliver har en ganska neutral smak och en köttig textur, och de används ofta som en pizza topping och i vissa latinamerikanska köket. Mission oliver kan också göras från gröna oliver, vilket sin tur naturligtvis svart under lut vulkningen.

Andra vanliga sorter av svarta oliver innehåller kalamataoliver, traditionellt brined oliver från Grekland. Den italienska motsvarigheten är det Gaeta. Kalamatas har en salt, lätt syrlig smak, och finns i urkärnade och med kärna former. Små rynkig salt botade svarta oliver från Marocko är en annan favorit sort. Niçoise och Nyon svarta oliver från Frankrike ofta botas med örter, och de har en känslig och komplex smak. I Europa är vissa sorter av svarta oliver som skyddas av en Appellation av kontrollerat ursprung, för att bevara regional historia och kulinariska arv.

Beroende på bota, svart oliver kan behöva kylas. Oliver som är inneslutna i olja eller saltlake är säkert att hålla i skåp, men de måste förvaras i kylskåp efter öppnandet. Om du är osäker är det bättre att hålla oliver i kylskåp för att hindra dem från att gå härsken.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.