Vad är sockerbetor?

Sockerbetor, av släktet och arten Beta vulgaris , är en av de viktigaste källorna till bord socker och andra former av raffinerat socker. Även denna anläggning var möjligen hemma i Medelhavsområdet, raffinering av socker betor till socker gjordes inte förrän den 19: e århundradet, då den brittiska blockaden under Napoleonkrigen berövade franska tillgång till sockerrör. Kredit för att ha uppfunnit processen socker extraktion från betor går till Benjamin Delessert. Popularitet med betor till socker spridning och det blev snart vanligt att få socker leveranser från dessa anläggningar i Europa och USA, särskilt eftersom betorna skulle kunna odlas i en mycket större klimatområdet än kunde sockerrör.

Beets är en rotfrukt och socker skördas från roten. Ibland betblast också användas som livsmedel, och de kan göra upp utmärkt djurfoder. Efter processen att utvinna socker från betor, kan resterande massa skall användas för att göra vått eller torrt mäsk för djur också. Ett annat användningsområde för sockerbetor är att göra en alternativ energikälla, kallas Biobutanol, även tillverkning av bränslet är i allmänhet begränsad till ett litet område i England. I utseende är sockerbetor roten nästan vit i färgen , inte röd eller Deep Purple gillar de flesta former av betor säljs direkt till konsumenten. Faktum är att de är mindre runda än genomsnittet betor och mer likna en rova. Genomsnittliga storleken på betor kan variera.

årstiden där sockerbetor odlas och skördas beroende på plats. På många områden är rödbetor planteras på våren och skördas på hösten. Inom områden som Kalifornien, kan betorna sås på hösten för vår skörd. Även odlas på många platser i USA och Europa, betor huvudstad i världen kan Sebewaing, Michigan i USA.

Arbete för att anläggningen, underhålla och grödor skörd var ett jättejobb fram till införandet av automatiserade processer. Idag har de flesta sockerbetor skördas med maskiner. Övriga ändringar av betodling idag omfattar användning av genetiskt modifierade betfrön, särskilt i USA, som är mer resistenta mot vissa former av sjukdomar och exponering för kemikalier i bekämpningsmedlet Roundup (glyfosat).

För dem som föredrar ekologisk mat källor, är användningen av genetiskt modifierade organismer inte föredrar, och många är frustrerad över att socker som framställs av genmodifierade sockerbetor får inte vara märkta i enlighet med detta, särskilt i USA. En del människor föredrar att använda olika former av ekologiskt rörsocker istället för att undvika detta problem.

Socker framställs av sockerrör är fortfarande vanligare än socker från sockerbetor. Närvarande cirka 30% av producerat socker kommer från sockerbetor. För de flesta människor finns det inte mycket smak skillnad mellan sockerrör och sockerbetor, eftersom samma typ av bord socker kan produceras från varje källa.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.