Vad är risolja?

risolja är en naturlig olja som skapas med skrovet av riskorn. Anses vara rik på antioxidanter och flera vitaminer, riskli olja används till matlagning samt i skapandet av krämer och andra hudvårdsprodukter. När utarbetats som matolja, kommer riset oljan håller vanligtvis någonstans från sex månader till ett år om den förvaras i rumstemperatur och direkt solljus. En av fördelarna med att använda risolja i matlagning är att oljan har en hög rökning punkt. Detta innebär att oljan är perfekt till stekning livsmedel utan att riskera överhettning och bränna maten innan köttet eller belagda grönsaker kokas hela vägen. Många kockar föredrar risolja eftersom möjligheten att uppnå en krispig konsistens och en enhetlig färg på beläggningen öka visuella intryck av den färdiga produkten.

Skapandet av riskli olja innebär att trycka på skrovet eller kli av riskorn. Genom att trycka på skrovet, kan små mängder olja kan utvinnas och samlas. Den olja som släpps ut från riskli innehåller en rejäl mängd vitamin E och fettsyror som lånar mycket smak till oljan. Förekomsten av flera antioxidanter också bidra till att risolja ett hälsosammare alternativ för användning i salladsdressingar och som ingrediens i bakverk. En annan egenskap av riskli olja är den milda grad av smak att den olja som lånar ut till många recept. Vid användning i torkning, förbättrar oljan försiktigt alla örter och kryddor som används vid bestrykning av kött eller grönsaker. Som ingrediens i en salladsdressing, ger risolja en något söt smak som blandar mycket väl med smaksatt vinäger och olika kryddor. När det används som olja i bakverk, kan risolja bidrar till att ge en lite nötaktig smak till den allmänna smaken av bakat bra utan att störa någon smaktillsats som ingick i smeten.

Även risolja tros ha sitt ursprung i Japan, har oljan använts i många olika länder. Först under senare år, inköp risolja i USA krävs en resa till en lokal hälsokostaffär. Men som fler människor söker sundare sätt att förbereda sin favorit mat, riskli olja börjat dyka upp på hyllorna i många större livsmedelskedjor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.