Vad är en vinkällare?

En vinkällare är ett rum, eller i vissa fall skåp, avsett att lagra och skydda vin. En vinkällare kan variera i storlek, kostnad och effektivitet, och under senare år ett antal prisvärda alternativ har dykt upp på marknaden, så även casual konsumenter vin förmågan att lagra sitt vin. Ett vin källare är avsett att skydda mot de tre traditionella fiender vin i flaska: värme, torrhet och ljus. En bra vinkällare håller vinet en relativt låg temperatur, med en anständig mängd fukt och relativt mörker. Dessutom skyddar en bra vinkällare mot några drastiska förändringar i temperatur eller luftfuktighet, vilket kan skada vinet mycket snabbt.

Termen vinkällaren är ofta för att beskriva någonstans innebar skydda vin under en längre tid, men bör strikt hänvisa till en faktisk under jord källare. En vinkällare som är ovan mark är mer korrekt kallas vin rum, och de mindre vin kylskåp många använder i deras hus är vin garderober.

Inom ramen för en riktig vinkällare finns två huvudtyper : passiv källare och aktiv källare. En passiv vinkällare skulle finnas någonstans som är naturligt sval och fuktig, som inte heller förändras våldsamt beroende på säsong. Deep naturliga grottor används ofta som passiva vinkällare, men människan lerkärl källare kan också fungera bra i rätt miljö.

Aktiva vinkällare använda isolering, övervaknings-och kylsystem, konstgjorda luftfuktare, och tätningar. Aktiv vinkällare kan bli mycket kostsamt, beroende på deras storlek, men tillåter mer dynamisk uppbyggnad, och en mer ideal form av skydd för värdefulla viner. kan ett vin rummet eller hemmet vinkällare byggas antingen av ett specialiserat företag, eller i en gör-det-själv mode. Många människor tycker att de kan konvertera en extra garderob i ett funktionellt vinkällare utan att spendera för mycket pengar eller tid. Det viktigaste är helt enkelt att hålla vinet kallt, och vid en jämn temperatur. Helst skall vin hållas på någonstans runt 50 grader Celsius, med inte mer än några grader variation året runt.

Många företag nu även erbjuda små elektriska vinkällare, som egentligen är vin garderober eller kylskåp vin . Dessa finns i många olika storlekar, och på ett antal olika pris punkter. Den minsta har bara några få flaskor, medan större stand-Alones får inneha mer än hundra flaskor. De billigare standup vinkällare enbart reglera temperaturen på vin, men några har två olika "zoner", en för röd och en för vita. Dyrare standup vinkällare hålla viner med en jämn fuktighet samt, som kan eller inte kan hjälpa till att skydda fysiska korkar från uttorkning och skadar vinet. Mindre standup vinkällare kan kosta så lite som 200 USD, medan större, fukt-kontrollerade vinkällare kan kosta i tusental. En del företag kommer också till ditt hus och omvandla en garderob eller gästrummet i din egen vinkällare. De installerar lagt isolering, övervakar temperatur och någon typ av luftfuktare. Dessa omvandlingar kan vara överraskande prisvärd, ofta inte mer än några tusen dollar för ett litet rum.

Ett annat alternativ till en traditionell vinkällare finns för den som vill att skydda sina viner, men inte vill investera i att gräva sin egen vinkällare eller hitta en naturlig grotta. Många självtester lagerutrymmen erbjuda temperatur-och fukt-kontrollerade miljöer, och dessa minnen kan kosta mindre än $ 100 per månad. Detta kan vara ett överraskande sätt att hålla ett stort antal viner som skyddas i flera år, även om det är en bra idé att se temperaturintervallet verkligen är stabil, och helst finna en enhet som erbjuder någon form av försäkring för varor som du lagrar det.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.