Vad är curry?

curry är en blandning av kryddor som är avsedd att användas i indisk matlagning. I Indien, kockar föredrar att förbereda sina kryddor frisk, efter behov, vilket garanterar maximal smak, men det är också möjligt att köpa förpackat curry blandningar. I väst, curry blandningar är mycket vanliga, med många kockar att använda dem för enkelhetens skull, att förbereda en egen curry kan vara tidskrävande.

indiska köket är känt för med ett stort utbud av kryddor, som varierar från fat, region och personlig smak. När brittiska kolonisatörerna anlände i Indien, fängslades de av traditionell indisk mat, särskilt smakrika Khari eller sås i södra Indien. I en önskan att ta del av Indien tillbaka med dem, började kolonisterna att skapa sin egen curry blandningar, anpassa dem för västerländska smaker och ofta innefattar en stor mängd gurkmeja för en distinkt gul färg. I Indien sådan krydda blandningar kallas masalas , och det finns hundratals av dem att välja bland när du lagar mat. Ingredienserna i en masala är idealiskt nymalen och anpassade till den mat som förbereds, tillfället, och vilken tid på året, och dessa kryddor blandningar sparas högst en månad eller så att smaken förblir frisk. Kryddor som används i masalas kan omfatta saker som: kardemumma, muskot, muskot, omfattar senapsfrö, paprika, chili, kanel, kryddnejlika, koriander, gurkmeja, spiskummin, bockhornsklöver, och många andra kryddor.

curry också många av dessa kryddor som blandats i en standardiserad blandning som är avsedd att användas i alla typer av skålen. Vissa kockar får börja med en bas av curry och sedan lägga till andra kryddor att justera smaka lite, medan andra använder bara curry rak. Med ett växande intresse för traditionell indisk mat, har flera krydda tillverkare skapade en rad curry med olika smaker, vilket ger konsumenterna viss variation.

curry kan blandas in med såser, soppor och grytor, som används i marinad, strödde på olika rätter, och även vispas med saker som ägg att lägga till en indisk twist till västerländsk mat. Människor som köper konserverad eller Jarred curry bör planera för att lagra den i en sval, torr plats och använda den inom ett par månader för bästa smak. Det är också möjligt att blanda din egen masala, med ett anpassat sortiment av kryddor som bör rostade innan de mals för bästa smak, om du inte vill blanda kryddor varje gång du laga mat, göra en liten sats och förvara den på ett lufttät behållare i upp till två månader.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.