Vad är Taramosalata?

Taramosalata är en grekisk och turkisk maträtt tillverkade av fisk-rom. Denna rätt är vanligtvis erbjuds inom ramen för en spridning av meze eller aptitretare, som kan innehålla en blandning av små, lätta rätter äts är före middagen eller flera glas vin eller ouzo. Taramosalata ibland tillgänglig från special livsmedelsaffär som bär traditionell grekisk och turkisk mat, och det kan även göras hemma, så länge som kockar har tillgång till fisk-rom. Namnet på denna maträtt härrör från turkiska taramas , som betyder "konserverad rom" och salata , italienska för "sallad. "Rätten är gjort genom att blanda rommen med olivolja, vitlök och citron juice för att skapa en slät, krämig massa, och sedan lägga kroppen till pasta med potatismos eller fuktad ströbröd. Normalt är taramosalata serveras med bröd, kex, eller crudites, och det kan ses som en form av grekisk kaviar.

Rökt torsk rommen är en av de vanligaste valen för taramosalata i Medelhavet, även om andra former av rom kan lätt användas. Denna rätt är naturligtvis salt, tack vare de konserveringsmedel som används för att hålla rommen tjänliga som livsmedel, och det kan ha en ljus eller Fishy smak, beroende på vilken typ av rom, och kvaliteten på rommen. Den starka inslag av salt par väl med ouzo och raki, två drycker som är vanliga i denna del av Medelhavet. Vin tenderar att vara mindre perfekt för att koppla ihop, eftersom smaken av taramosalata är så stark att den kräver mer vin.

Denna rätt är vanligtvis serveras kylda, och det kan vara garnerad med gurka kilar, tomater, dill eller olika inlagda grönsaker. Liksom andra meze är det serveras i en stor skål i mitten av bordet, så att alla gäster kan ta för sig så mycket eller så lite som de vill. Servering redskap vanligtvis slutade ett fat taramosalata, eftersom Diners kan skopa upp vad de behöver med bröd eller kex. Dock kan en liten sked ges så att människor kan mound taramosalata på sina egna plattor i en samlingsplats där människor är oroade över prydlighet och risken för spridning av bakterier.

Beroende på vilken typ av rom används taramosalata får krämiga vita till ljust rosa. Eftersom vissa människor har vant sig Ljust rosa taramosalata, är det inte ovanligt att kommersiella producenter att färga deras taramosalata med livsmedel färg för att skapa önskad färg. Livsmedelsfärgämnen kan också användas till färgning taramosalata i blått och vitt, det grekiska nationella färgerna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.