Vad är Rödkål?

Rödkål är en mogen vitkål med stark, pepprig smak och hårda blad. Dess färg är ett svar på olika syror och baser, och blir blå eller lila efter beredning. Rödkål är också känd som blå kraut eller röd kraut. Det används ofta för coleslaws och sallader, och är populärt används som ett alternativ till grönkål att lägga till färg och presentation till sallader och färdiglagad mat. En huvud rödkål är hög i fiber och vitamin C, och kan göra många näringsmässiga måltider och mellanmål. Rödkål är bäst förberedda med en kort kock tid, innan det börjar lukta med överkokning, och är bäst förberedda i rostfritt stål kastruller eller stekpannor. Ett medelstort huvud vitkål tjänar nästan nio serveringar, kokta eller råa, och kan serveras i en mängd olika rätter från cole slaw och sallader till andra mer äventyrliga kokt varianter. Den kan serveras som en sida eller en förrätt, picklade eller kokt, eller bara som en liten, färgglad Garnera på en vällagad måltid. Den röda färgen på kål, om den framställs felaktigt, kan vända många olika färger. Dessa färgskiftningar beror på pigment i marken där kål har skördats, och pH-värdet i marken. Den vanligaste missfärgning är en ful blå-grå färg, men en alkalisk jord kommer att ge en gröngul kål. För att undvika färgförändringar bör rödkål kokas med ättika eller andra sura produkter. Rostfria köksredskap bör också användas för att undvika färgförändringar vid utarbetandet.

Rödkål tar ca 70-75 dagar för att skörda, liknande den tidsramen för en grön kål, men snabbare än en savoykål. Den röda Meteor typ av rödkål tar 75 dagar, skördar fast, och är bra för alla årstider. Ruby bollen kål avverkas mycket större, är resistent mot både värme och kyla, och är långsam att brista. Rödkål är i allmänhet mindre och tätare än grönkål

Rödkål bör skördas i väl befruktade jorden under sen vinter eller tidig vår. Kål är ofta planteras nästan en månad före sista frost av året. Krukan en rödkål måste tillåta rörlighet och permeation av vatten och kräver ofta diet av vattning, men är annars en lätt växt att ta hand om. De är planterade ca 1-2 fot (ca 30-60 cm) isär, och trivs i fuktiga miljöer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.