Vad är Ponzu sås?

Ponzu sås är starkt används i japansk matlagning, men det kan ibland vara svårt att hitta utanför Japan. Det vanligaste tycks serveras med mat som sashimi, tempura och ris, även de utmärkande söt, sur, kompletterar lätt salt smak ett brett utbud av livsmedel. I Japan är ponzu görs med en citrusfrukt som kallas yuzu som kan vara svårt att få utanför Asien. Kockar kan ersätta yuzu med andra citrusfrukter ingredienser för att noggrant kopiera ursprungliga distinkt smak av äkta ponzu. Att göra ponzu, kockar sjuda Mirin, en typ av sött japanskt risvin, med ris vinäger, flingor bonito, och tång. Efter blandningen har stigit till kokpunkten, det tas bort köket svalna och ansträngda att ta bort stora partiklar av bonit flingor och tång. Yuzu saft tillsatts blandningen och sedan serveras eller förvaras i glasbehållare i kylskåp i upp till en vecka. Ponzu finns även på flaska, även om stabilisatorer som används tenderar att göra det smakar tunn och somethat bitter.

Replikera smaken av yuzu kan vara svårt för västerländska kockar. Citrus har en starkt syrlig smak som påminner om den i citron eller lime, men det är lite annorlunda. Yuzu finns i vissa japanska specialbutiker i saft form, även om saften är ibland lite tunn och metallisk i smak. Vissa kockar kombinera grapefrukt och citron juice för att närma distinkt smak, eller lägg apelsinjuice för extra sötma.

Experimentera med ponzu är väl värt det: den unika smak av sås kan användas för att glädja och överraska middagsgäster. Du kan prova att göra flera partier av ponzu med olika typer av citrusfrukter att leka med smak, eller försöka göra ponzu shoyu, ponzu med soja till. Vissa kockar använder också skull i stället för risvin för en mer syrlig, svagt bitter smak. För en mer västerländskt smak, prova caramelizing schalottenlök eller grön lök och lägga dem till ponzu.

Ponzu är utmärkt som doppning sås eller marinad. Fisk, kött och tofu alla nytta av Marinad i ponzu, och är läckra grillade. Som dippsåser, går ponzu bra med ett brett utbud av sushi rätter, rullar våren och grönsaker tempura, tillsammans med olika vanligt grillad mat. Många japanska restauranger serverar också ponzu tillsammans med andra doppa såser i komplement till traditionella stek antenner för en avslappnad måltid som kombinerar en mångfald av läckra och roliga smaker.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.