Vad är Pipián sås?

Pipián sås är en pikant mexikansk sås traditionellt serveras över stekt kyckling eller enchiladas. Det är en del av en större familj av mark såser känd som mullvadar, och det har en mycket distinkt, nötaktig, jordig smak som vissa konsumenter tycker är ganska trevlig. Mexikanska restauranger har ibland rätter serveras med pipián sås, och det är också möjligt att hitta denna sås förpackade i mexikanska livsmedelsbutiker. Det bästa pipián sås, dock görs färsk hemma, som behövs för att bevara smaken. Den viktigaste ingrediensen i pipián sås eller pipián Verde, som det ibland kallas, pumpa eller squash frön, som kan vara rostade eller helt enkelt torkat. Fröna mals innan de smaksatt med kryddor som kummin, paprika, vitlök och koriander och torkad het chili är också kastas in i pipián såsen för att ge en tydlig och ganska eldig kick. Ingredienser som citronsaft kan också läggas till, vrida pipián sås mer rinnande, och mindre som en pasta.

Pipián sås ofta ihopkopplad med en Tomatillo salsa för extra textur och smak. Det kan användas för att gnida kött innan tillagning, eller skickas över kött när de redan har kokats, en bit pipián sås kan vara speciellt bra för brände och stekt kött, bidra till att bevara smaken av kött samtidigt som det blir för torr.

Liksom andra mexikanska såser, är pipián sås för att vara gott nog att äta på egen hand, och kan potentiellt vara serveras med en mängd olika livsmedel. Individuella kockar gillar ofta att justera smaken och krydda nivåer i deras pipián sås, som vissa vill chili mer än andra, och man kan även leka med kryddor som används, att lägga till saker som kardemumma, anis och andra ingredienser för att skicka smak i en något annorlunda riktning.

Om du gör pipián sås hemma, försöker bara göra så mycket som du behöver. Smaken kommer att börja växa svagt om såsen sitter, och chili kommer snabbt att överbelasta alla andra kryddor, vilket skapar en mycket obalanserad smak. Om du slutar med överskott, frysa det att bromsa nedbrytningen av de kryddor i såsen, och överväga att frysa den av servering, så att du inte behöver tina en stor mängd bara för att få vad du behöver. Om du köper storebought pipián, bör du kontrollera utgångsdatum, att se till att den är så färsk som möjligt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.