Vad är Moth Bönor?

Moth bönor är frön av Vigna aconitifolia planta. De odlas i torra delar av Asien, där de oerhört populära rätter som curryrätter, och de är också ibland används i västerländska rätter, särskilt i form av en garnering. Många South Asian aktiemarknader mal bönor, vanligen torkad form, och om du bor i USDA zon 9-11, kan du prova på växande mal bönor hemma.

Förresten, trots stavningen , det uttalas "vallgrav bönor," inte "mal bönor. "Moth bönor är också känd som dagg bönor, Papillons, muths, mot bönor, mat bönor, turkiska gram och mat gram. Den "Moth" tros komma från ett Hindi word, "mat", och dessa bönor är otroligt populär i det indiska köket, vilket tyder på att Hindi word ursprung mycket väl kan vara sant.

Moth bönor kan finns under odling i hela Sydostasien och Mellanöstern. De är också ibland odlas i Medelhavsområdet, på platser som Italien. Den hardy krypande växt gynnar torra förhållanden och neutrala till sura jordar. Anläggningen producerar klargula blommor som blir till avlånga seedpods, vilket i slutändan kommer att producera små frön omkring storleken av ett riskorn. Dessa frön kan torkas och kokas, eller sparas till utsäde nästa år.

Beroende på klimatet, några mal bönor etablera sig som perenner, och de kommer tillbaka år efter år. I andra fall, dör växten ut som den torra säsongen närmar sig med de flesta trädgårdsmästare helt enkelt lämnar baljorna på rankan att torka ut och sedan tröska dem senare. Växterna används också som en källa till foder för husdjur som getter och kor.

Moth bönor har en rik, nötaktig smak som kan komplettera ett sortiment av rätter. De unga fröhus ofta ätas som grönsaker, och de kan också kryddor i chutney och användas för betade livsmedel. När får torka, bönorna kokas och sedan används i curryrätter, sallader och andra rätter. De är rimligt näringsrik, vilket gör dem ett bra komplement till vegetarisk kost, och många människor tycker att nuttiness av fjärilen bönor i mat såsom risotto, couscous, och soppor.

Om du vill växa Moth bönor, börja med att förbereda ett plåster på marken i en varm, torr del av trädgården. Du kanske vill ändra jorden med sand för att främja god dränering, och undvika att använda alltför marktäckning, som kommer att behålla vatten. Du kan antingen starta plantor inomhus eller plantera bönor utomhus under tidig vår och förvara dem lätt vattnas tills de gro och etablera sig, och sedan låta jorden torka mellan vattningarna. Ge löpare att uppmuntra anläggningen att växa upp från marken, vilket minskar risken för mögel, mögel och röta.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.