Vad är Madeira Wine?

Madeiravin är egentligen en familj av viner som har sitt ursprung i Madeira i Portugal. De olika viner som skapas med hjälp av metoder som har varit i allmänt bruk i århundraden kan användas på flera olika sätt. Vissa typer av vin från Madeira är idealisk för matlagning, medan andra är mer lämpade för användning med efterrätter eller som aperitif.

Madeiravin kan utformas som ett sött vin eller ett torrt vin. I samtliga fall är det vin som har tillsatts av en process som bidrar till den färdiga produkten för att njuta av ett långt liv utan att minimera smaken eller doften av vinet. I varje fall genomgår starkvin en process för vinframställning som är något unikt för den jäsningsprocess som används i andra delar av världen. Slutresultatet är att Madeiravin tenderar att ha en distinkt smak och bouquet som gör den populär på många platser runt om i världen.

En av de väsentliga elementen i processen att göra Madeiravin är användningen av en hög temperatur under en längre tid. Detta sker genom att bygga stenhus som kallas estufas. Det estufas normalt lämnas in till utrymmen som huserar vinet under en lång period där vinet utsätts för högre temperaturer. Den tid att vinet genomgår denna exponering för höga temperaturer hjälper till att bestämma vilken typ och kvalitet på slutprodukten.

En fördel med denna unika process är att processen tenderar att hantera jäsning på ett sätt som gör att vinet blir något pastöriserad. Tillsats av druvmust konjak hjälper också till att stabilisera starkvin och stöd inte bara i en enhetlig färg, men också den långa livslängden på vinet när flaskan öppnas. En rätt starkvin som produceras på Madeira Islands kan enkelt förbli frisk och användbara för en period på upp till ett år efter det första öppnandet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.