Vad är Lumpfish Roe?

ägg i en sjurygg kallas sjurygg rom. Sjurygg rom säljs ofta som ett kaviar alternativ, även om vissa kaviar fans har klagat på att skrupelfria kaviar förpackare försöker passera sjurygg ROE ut som riktigt stör rom, källan till verklig kaviar. Innan den skickas till marknaden, är sjurygg ägg salt för konservering och sedan på burk, de är normalt lättsaltat att bibehålla en tydlig smak, och de kan behöva kylas som följd. Många marknader säljer sjurygg rom, tillsammans med andra kaviar alternativ och ett par burkar av den verkliga affären.

"Ling" är ett samlingsbegrepp för fisk i familjen Cyclopteridae. Sjurygg är inte särskilt lockande att titta på, även om de har utvecklat ett intressant drag, deras bäcken fenor är trögt, vilket betyder att den fisk som i huvudsak kan kardborrband sig på ytor. Eftersom sjurygg är botten invånare, kan denna egenskap vara ganska bra, ankring fisken medan den väntar på mat. Sjurygg leker i grunt vatten, om tusentals ägg i självhäftande paket som kommer att bryta upp när äggen är färdiga att kläckas. Unga sjurygg bor vanligtvis på grunt vatten tills de är fullt utvecklade, vilket gör dem lätta byten för rovdjur.

Historiskt sjurygg har fångats och konsumeras av ursprungsfolk i Skandinavien, nära deras Nordatlanten livsmiljö. I Nordamerika var den oljiga fiskköttet sjurygg stor del försmådde, med de flesta fisken behandla fisk som bifångst och konservering av kött för hundmat. När kaviar priserna började klättra på 1960-talet, men insåg fiske en ny användning för sjurygg, som en källa till billig rom som kan rida på coattails av kaviar flugan.

Även kaviar snobbar kan se ner näsan på ägg från sjurygg, kan sjurygg rådjur vara ganska bra när det är väl hanteras. Om rommen behandlas noggrant kommer det att ha ett tydligt vallmon mouthfeel kaviar, med varje ägg sprängning öppna svar på lätt tryck från tänderna. Lättsaltat sjurygg rom kan användas som kaviar för att följa olika aptitretare, och det kan också läggas till pastasåser och sprider sig samt rätter som omeletter.

Lumpfish rom finns i flera olika färger i naturen; flesta av rom säljs kommersiellt är färgad vara antingen röda eller svarta. Om du kan hitta naturligtvis färgad sjurygg rom, kan man göra en ovanlig förrätt, eftersom kvinnliga sjurygg utveckla en regnbåge av färger i sina ägg. Dåligt hanteras sjurygg rom, precis som dåligt hanteras stör ägg, kan verkligen förfärligt. Om du köper sjurygg rom som är fet eller skumt, tillbaka det och kräva återbetalning.

För folk som är oroliga överfiske, är sjurygg rådjur ett utmärkt alternativ till kaviar. Sturgeon populationer är allvarligt utfiskade på grund av misskötsel av kaviar industrin, och många förespråkare för ett hållbart fiske har uppmuntrat människor att tänka på alternativ till kaviar som sjurygg, lax, sill och forellrom.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.