Vad är Lomo saltado?

Lomo saltado är en peruansk maträtt bestående av stekta strimlor av oxfilé, grönsaker och potatis. Skålen har tydligt asiatiska influenser, med nötkött remsor första marinerad i soja och andra kryddor. Köttet uppståndelse då stekt med grönsaker, och hela maträtt serveras över vitt ris och toppad med stekt potatis eller fransk potatis. En av de mest populära rätterna i Peru, har lomo saltado också blivit populär runt om i världen. Det finns många olika varianter av receptet, eftersom det har anpassats för olika länder och kulturer. I Peru, känslorna är starka till förmån för att hålla skålen traditionella, men det är inte alltid möjligt i andra länder på grund av de nödvändiga ingredienserna.

Klassiska ingredienser för lomo saltado inkluderar oxfilé strimlat, lök, färsk Aji Amarillo eller peruanska gul chili peppar, tomater, färsk persilja, balsamvinäger, soja, vitt ris och potatis. I flera variationer, är den gula chilipepparn utelämnas eller ersättas med grön chili. Detta är inte traditionell, men är populär för västerländska smaklökar när mindre krydda är skyldig eller gul chili peppers är inte tillgängliga. En mer asiatisk inspirerad, och även icke-traditionell version av lomo saltado kräver uteslut tomater och persilja, och ersätta dem med strimlor av grön paprika och vitlök. Att göra lomo saltado den peruanska sätt, klippa ungefär två pounds (0,9 kg) av oxfilé i strimlor och marinera i vinäger och soja i minst en timme. Sautee nötköttet remsorna i vegetabilisk olja med salt och peppar efter smak. Vitlök eller spiskummin kan också läggas till smak för extra krydda i detta skede. Ta ut köttet ur stekpannan och lägg en stor lök som har strimlat. Stek tills öppna, lägga till extra olja om det behövs.

Lägg sedan tre stora tomater som har skurits i strimlor, och en Aji Amarillo. Sautee med löken tills tomaten är öm, och lägg sedan till ungefär? kopp (59 ml) vinäger och en skvätt sojasås. Lägg köttet band, och en 16 gram (454 gram) paket fryst fransk potatis. Täck över pannan och koka alla ingredienser i cirka tre minuter, eller tills köttet är klar. Färskpotatis kan också användas i stället för fryst, om så önskas.

att tjäna Lomo saltado bör det vara kryddat smak med salt och peppar, hällde över kokt vitt ris, och toppad med hackad, färsk persilja. I vissa recept är potatisen till som en topping, i stället för att tillagas med övriga ingredienser. Detta är typiskt vänsterknappen egna önskemål, och båda metoderna är traditionella.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.