Vad är Halal köket?

Halal köket är mat som följer dietlagar av den muslimska religionen. Det arabiska ordet halal hänvisar till allt som är tillåtet enligt de lagar och seder i Islam. Djur som äter blod och kött är inte en del av halal cuisine.

Riktlinjerna för halal har vissa likheter med kosher regler Judiasm. Ordet kosher härstammar från det hebreiska ordet kashur , som hänvisar till något som är lämplig att konsumera. Liksom judar, äter muslimer inte griskött och lika produktförpackningen kan vara märkta kosher, andra är märkta halal. Men inte alla kosher produkter är halal. Exempelvis marshmallows innehåller gelatin, som kan göras i märg av nötkött ben, eller kakor som innehåller nötkött fett kan vara kosher, men inte halal.

muslimer efter halal cuisine riktlinjer måste bara äta djur som slaktats med namnet talas om Allah. Detta är inte fallet med judiska kosher kött. Till skillnad från muslimer slaktar djur för halal-mat, säger judar inte Guds namn vid slakt av djur för att möta kosher normer. är The fröätande djur som dödats i Allahs namn kallas zabiha djur. Halal mat innehåller också mjölk, grönsaker, frukt, nötter, baljväxter, spannmål och fisk. Livsmedel och drycker som inte är halal är haram , em vilket betyder förbjuden. Vin och alkohol är haram utom i vissa turkiska versioner av halal. När Halal livsmedel kan vara svåra att hitta, kan muslimer ha halal produkter med dem. Det finns restauranger i världen som är specialiserade på halal mat. Libaneser, turkiska och marockanska restaurangerna har oftast vissa typer av halal rätter. Populär restaurang eller hemgjord halal recept hör friterad eller marinerad kyckling och bakade eller ryktade fisk. Almond Coconut cookies favorit halal sötsaker.

Den islamiska Food and Nutrition Council of America (IFANCA) konstaterar att den muslimska måltider som erbjuds av många flygbolag som inte är halal mat eftersom zabiha djur inte särskilt nämns i ingrediensförteckningen på kötträtter. IFANCA rekommenderar att muslimska flygbolaget resenärer bör be om Halal måltider och se till att flygbolaget officiellt spår deras önskemål. Enligt IFANCA, om flygbolagen få nog av en efterfrågan på halal-mat, kan man motivera dem att erbjuda halal-mat i framtiden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.