Vad är Galanga Root?

Galanga rot är den ätliga rot galanga anläggningen. Roten är allmänt används som smaksättare i Asien och Mellanöstern mat, även om det förmodligen är intimt förknippade med thailändsk mat. Som ett resultat, somliga kallar det siames ingefära, i en hänvisning till det tidigare namnet på Thailand. Färsk galanga rot finns i vissa asiatiska marknader, som är en frusen version. Det är också möjligt att finna i den i torkad eller pulverform. Den formella titeln för galanga anläggningen Alpina officinarum , men roten är även känd som Galangal, galingale, iam Kieu, Kha, eller Gao liagn Jiang. Ordet "galanga" är i själva verket kommer från ett arabiskt ord, khalanjan , som betyder "kinesisk ingefära. " Plantan har mörkgröna spjut formade blad som kan bli ganska lång, och blommor, som starkt påminner om iris. Vissa människor växer faktiskt galanga som ett prydnadsföremål, eftersom det är ganska lockande.

Anläggningarna är hemma i östra Asien, och de föredrar fuktig, väl dränerad jord. Galanga är också inte alls frost tolerant, så det kan bara odlas i varmt till tempererade områden. Trädgårdsmästare som vill prova sina händer på växande galanga hemma bör söka en ny, frisk letar rot och plantera den direkt i bra conditioned marken. Se till att lämna gott om utrymme, som en galanga planta kan bli ganska stora. När rötter önskas, gräva i jorden och skilja ut dem.

Anläggningen är i ingefära familjen, så det kommer inte som någon överraskning att galanga rot starkt liknar ingefära. Det finns några skillnader, dock. Galanga rot är mer vit och krämig än ingefära, och den har också en tydlig pepprig smak som är mer som senap än ingefära. Medan de två kan förväxlas vid första anblicken, har galanga rot en helt annan smak profil, och det är en av de saker som gör thailändsk mat så annorlunda.

De flesta kockar arbetar med större Galangal, en mer robust, tålig planta som är vitt spridd. Lesser Galangal är i huvudsak begränsad till Sydostasien, där det används i specialitet recept. I båda fallen är galanga rot används i varierande mängder och kockar som just har börjat arbeta med det, bör börja med små portioner. Smaken kan vara överväldigande och ganska intensiv, särskilt för personer som är obekanta med det. När ett recept efterlyser färska galanga rot, kom ihåg att krossa eller pund roten för att mjuka upp det så att mer av smaken kommer att uppstå i den färdiga skålen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.